Na hlavný obsah

Prezidentka: Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci

Apeluje na ženy, aby v prípade potreby vyhľadali pomoc.

Prezidentka: Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Proti násiliu na ženách sa musia postaviť muži aj ženy spoločne. Uviedla to v piatok (25. 11.) prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa na odstránenie násilia páchaného na ženách a začiatku kampane proti násiliu na ženách.

„Nielen pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách, chcem zopakovať, že ak zažívate násilie fyzické, psychické, sexuálne či ekonomické, ak vás partner prenasleduje a kontroluje – nie ste v tom samy,“ píše hlava štátu v príspevku na sociálnej sieti.

Na ženy, ktoré sú obeťami akejkoľvek formy násilia apeluje, aby vyhľadali pomoc odborníčok. „Aj keď cesta k slobode a k bezpečiu nie je jednoduchá, je to neporovnateľne lepšia voľba ako život v násilí,“ dodala.

Upozorňuje na to, že sa ženy môžu poradiť o dostupnosti špecializovanej pomoci v ich okolí, ale aj o bezpečnom bývaní a o tom, ako „vykročiť z kruhu násilia“.

Násilie zažije každá piata Slovenka

Koordinačno-metodické centrum (KMC) pre prevenciu násilia na ženách upozornilo, že až štvrtina žien a dievčat na Slovensku po 15. narodeninách zažije násilie v rodine. Každá piata žena zažila násilie od svojho súčasného alebo bývalého partnera.

Len 15 % žien sa s prežívaným násilím obrátilo na políciu a len 13 % vyhľadalo psychologické služby. „Od roku 2017 do roku 2021 bolo na Slovensku 47 žien zabitých alebo zavraždených ich manželom alebo druhom,“ upozornilo centrum.

Poukázalo na to, že blízke osoby na Slovensku zodpovedajú za pätinu všetkých vrážd a zabití za posledných päť rokov. Sexuálne násilie zažilo 4,9 % žien.

„Obeťami trestných činov znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania sú v prevažnej väčšine ženy a dievčatá. Z celkového počtu 1 405 obetí v rokoch 2018 až 2021 predstavovali viac ako 87 %,“ dodalo KMC s tým, že ženám so zdravotným postihnutím hrozí dva- až päťkrát väčšie riziko násilia.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko