Na hlavný obsah

Prímerie v Etiópii začne platiť okamžite

Zhodla sa na tom vláda s rebelmi.

Prímerie v Etiópii začne platiť okamžite
Na ilustračnej snímke vlajka Etiópie. Foto: Unsplash

Etiópska vláda s tigrajskými silami v sobotu (12. 11.) podpísala dohodu o plnení mierovej zmluvy. Podľa hlavného sprostredkovateľa to znamená, že prímerie bude platiť okamžite. Informuje o tom agentúra Reuters.

Konflikt medzi etiópskou vládou a Tigrajským ľudovo oslobodzovacím frontom (TPLF), ktorý kontroluje zväzový štát Tigraj, sa začal v novembri 2020. Na zastavení bojov sa znepriatelené strany dohodli začiatkom tohto mesiaca v Juhoafrickej republike.

Realizácia mierovej dohody má podľa v sobotu schváleného plánu začať okamžite a počíta s neobmedzeným humanitárnym prístupom a ochranou civilistov.

Na tlačovej konferencii v kenskom hlavnom meste Nairobi to v sobotu podľa Reuters uviedol hlavný sprostredkovateľ Africkej únie (AU) a bývalý nigérijský prezident Olesegun Obasanjo. TPLF sa v dohode zaviazala odzbrojiť svojich vojakov do 30 dní.

Bývalý kenský prezident Uhuru Kenyatta, ktorý je jedným zo sprostredkovateľov rozhovorov, začiatkom týždňa vyjadril nádej, že sa nabudúce bude rokovať v hlavnom meste Tigraja a nakoniec sa bude „spoločne oslavovať“ v Addis Abebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet