Na hlavný obsah

Prvé výsledky volieb v USA nenaznačujú jasné víťazstvo ani jednej zo strán

Predovšetkým na Floride sa však darilo republikánom.

Prvé výsledky volieb v USA nenaznačujú jasné víťazstvo ani jednej zo strán
Volič vhadzuje hlasovací lístok do zabezpečenej volebnej schránky vo Phoenixe. Foto: TASR/AP

Po niekoľkých hodinách sčítavania hlasov po utorkových (8. 11.) kongresových voľbách v USA to zatiaľ nevyzerá na jednoznačné víťazstvo ani jednej zo strán. Výrazne zatiaľ nedominujú mierne favorizovaní republikáni ani demokrati, ktorí v súčasnosti ovládajú Senát i Snemovňu reprezentantov amerického Kongresu, konštatuje v stredu (9. 11.) agentúra DPA.

Republikánom stačí len jediné nové kreslo v Senáte a ďalších päť mandátov v Snemovni na to, aby pripravili demokratov o doterajšiu väčšinu, či sa im to však podarí je však zatiaľ nejasné.  

Predovšetkým na Floride sa republikánom darilo. Úradujúci guvernér Ron DeSantis tam bez problémov svoj post vo voľbách obhájil. V tomto americkom štáte uspel aj vplyvný republikánsky senátor Marco Rubio. Nedá sa však konštatovať, že by sa takýto jednoznačný trend v prospech republikánov dal vypozorovať aj v ďalších amerických štátoch.

Pri obsadzovaní kresiel v Senáte, o ktoré sa zvádzal boj v utorkových voľbách, zodpovedali prvé výsledky predvolebným prognózam. V štátoch Indiana, Kansas, Kentucky a Oklahoma sa presadili republikáni a naopak v Colorade, New Yorku a Illionise uspeli demokratickí kandidáti.

Pri voľbe guvernérov zaznamenali podľa očakávaní úspechy demokrati v štátoch Maryland a Massachusetts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet