Na hlavný obsah

Rast cien nehnuteľností na bývanie výrazne spomalil, tvrdí NBS

Ide o najpomalšie štvrťročné tempo rastu od roku 2019.

Rast cien nehnuteľností na bývanie výrazne spomalil, tvrdí NBS
Ilustračná snímka projektu nehnuteľnosti. Foto: Unsplash

Medzištvrťročný rast ponukových cien nehnuteľností na bývanie v treťom štvrťroku 2022 výrazne spomalil na 1,6 percenta. Ide o najpomalšie štvrťročné tempo rastu od roku 2019, informovala Národná banka Slovenska (NBS). V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku sú ceny o 21,9 percenta vyššie.

Ceny naďalej rástli v najmä v Prešovskom a Trenčianskom kraji. Naopak, v Banskobystrickom a Trnavskom kraji registruje NBS mierny pokles cien. Náznaky postupného obratu v cenovom vývoji je obzvlášť vidieť v Bratislavskom kraji.

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku zvýšila na úroveň 2 714 eur na štvorcový meter (nárast o 42 eur na štvorcový meter).

Ceny bytov a domov

Ceny bytov v treťom štvrťroku dosiahli hodnotu v priemere 2 982 eur na štvorcový meter. V medzištvrťročnom porovnaní ide o nárast o 1,2 percenta, čo zodpovedá medziročnému rastu 24 percent.

Priemerné ceny nehnuteľností podľa typu (byt a dom) v eurách za štvorcový meter a ich medzištvrťročné zmeny.
Priemerné ceny nehnuteľností podľa typu (byt a dom) v eurách za štvorcový meter a ich medzištvrťročné zmeny.Foto: Národná banka Slovenska

Oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku sú naďalej najvyššie ceny päťizbových bytov. Viditeľnejší nárast zaznamenala NBS len v prípade jednoizbových bytov.

Priemerná cena domov sa nachádza na úrovni 2 021 eur na štvorcový meter. V porovnaní s druhým štvrťrokom ide o rast 1,7 percenta (medziročne 12,5 percenta).

Vývoj cien nehnuteľností v regiónoch

Vývoj cien nehnuteľností naprieč regiónmi je rôznorodý, uviedla NBS. Najvyšší medzištvrťročný rast eviduje v Prešovskom (7,4 percenta) a Trenčianskom kraji (5 percent).

Priemerné ceny nehnuteľností v eurách za štvorcový meter a ich medzištvrťročné ​zmeny
Priemerné ceny nehnuteľností v eurách za štvorcový meter a ich medzištvrťročné zmeny.Foto: Národná banka Slovenska

Medzištvrťročný rast v Bratislavskom a Košickom kraji je približne na úrovni celoslovenského
priemeru.

V Trnavskom a Banskobystrickom kraji ceny nehnuteľností na bývanie v porovnaní s minulým štvrťrokom mierne klesli (-0,3 a -2,2 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika