Na hlavný obsah

Rodičia budú mať pri takzvanom krúžkovnom voľnejší režim

Právna norma má nastaviť aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva.

Rodičia budú mať pri takzvanom krúžkovnom voľnejší režim
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri tzv. krúžkovnom sa zvoľní režim pre rodičov. Úpravu zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne poslancov OĽANO v utorok (8. 11.) schválilo plénum parlamentu. Rovnako má právna norma nastaviť aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov, čím reaguje i na výhradu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Namiesto strhávania sumy z prídavkov na deti majú byť podľa predkladateľov rodičia v prípade, že sa vyskytne u ich detí záškoláctvo nad určitú mieru, sankcionovaní nie priamo z prídavkov na deti, ale zo svojho príjmu, tak ako sú sankcionovaní v súčasnosti.

Rozšíriť by sa mali dôvody, ktoré umožnia dávať pokutu za priestupky. A to tie, ktoré sú porovnateľné alebo zodpovedajú tým istým dôvodom, za ktoré sa podľa platného zákona majú strhávať prídavky na deti.

Úpravy, týkajúce sa financovania voľného času dieťaťa, majú viesť k tomu, aby rodičia neboli tak prísne zviazaní pôvodne nastavenými kritériami a parametrami. Ale aby mohli lepšie narábať s peniazmi na voľnočasové aktivity detí.

Vecné riešenie sa nemení. Pri krúžkovnom po novom nebudú prostriedky na účte prepadávať každý mesiac, ale budú viazané na rok.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine, infláciou a energetickou krízou posunuli účinnosť zákona o financovaní voľného času dieťaťa. A to v častiach, ktoré majú byť účinné od 1. januára 2023, na 1. január 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko