Na hlavný obsah

Rusko chce podľa nemeckej ministerky vnútra dezinformáciami narušiť demokraciu

Krajiny G7 chcú preto zosilniť boj proti hoaxom.

Rusko chce podľa nemeckej ministerky vnútra dezinformáciami narušiť demokraciu
Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Foto: TASR/DPA

Rusko sa usilovne snaží dezinformáciami rozvrátiť demokratické spoločnosti, čo sa mu ale nikdy nepodarí. V piatok (18. 11.) to po rokovaní ministrov vnútra veľkých svetových ekonomík G7 vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Podľa nej bude Západ svoje hodnoty a ideály brániť. Štáty G7, medzi ktorými sú popri Nemecku aj Francúzsko, Británia, Japonsko, Kanada, USA a Taliansko, preto chcú spoločne zosilniť boj proti dezinformáciám.

„Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine výrazne vzrástlo ohrozenie našej kritickej infraštruktúry a šírenie zahraničných dezinformácií a propagandy. Rusko sa snaží šírením klamstiev zneistiť spoločnosť, podkopať dôveru verejnosti v štátne inštitúcie a rozdeliť našu spoločnosť. Čo najdôraznejšie to odsudzujeme,“ povedala Faeserová.

Krajiny G7 budú podľa Faeserovej okrem iného vzájomne preberať existujúce úspešné projekty. Ako príklad spomenula Francúzsko, ktoré do overovania faktov zapojilo aj verejnosť.

„Pri vyvracaní dezinformácií je potrebná spolupráca s občianskou spoločnosťou a nemožno sa spoliehať len na vládne inštitúcie,“ povedala spolková ministerka.

Faeserová tiež povedala, že štáty G7 sa zhodli na podpore ukrajinských policajných síl a na pomoci so zbieraním dôkazov o vojnových zločinoch, ktorých sa Rusko na Ukrajine dopúšťa. „Aby sa raz páchatelia museli zodpovedať pred súdom,“ povedala ministerka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet