Na hlavný obsah

Lídri NATO a G7 označili raketové útoky Ruska za barbarské

Vyjadrili plnú podporu Poľsku po nateraz neobjasnenom výbuchu.

Lídri NATO a G7 označili raketové útoky Ruska za barbarské
Na snímke ruské rakety vypálené z ruského Belgorodu. Foto: TASR/AP

Lídri aliancie NATO a skupiny G7 (skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta) označili raketové útoky, ktoré Rusko v utorok (15. 11.) podniklo na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru, za barbarské.

Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení, ktoré prijali v stredu (16. 11.) po svojej mimoriadnej schôdzke usporiadanej v súvislosti s najnovším vývojom na Ukrajine, ako aj v Poľsku. Schôdzka sa konala na okraj samitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Informovala o tom v stredu americká spravodajská televízia CNN. Citovala vyjadrenie hovorcu velenia ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata, že Rusko v utorok na mestá po celej Ukrajine vypálilo „asi 100 rakiet“.

Podľa analýzy raketových útokov, ktorú vykonala CNN, bolo terčom útoku najmenej tucet miest a okresov.

CNN konštatuje, že vlna útokov bola zrejme najväčšia od 10. októbra. Rusko vtedy zintenzívnilo svoje operácie so zameraním na zničenie elektrickej, vodárenskej a plynárenskej infraštruktúry na celej Ukrajine.

Vyjadrili Poľsku plnú podporu

Lídri NATO a G7 v spoločnom vyhlásení vyjadrili „plnú podporu“ Poľsku po nateraz neobjasnenom výbuchu, ku ktorému došlo v utorok na východe krajiny. Avizovali, že zostanú v kontakte, aby bolo možné prijať ďalšie vhodné kroky. Súčasne vyjadrili sústrasť rodinám obetí raketových útokov v Poľsku i na Ukrajine.

Biden pred prijatím spoločného vyhlásenia stručne informoval spojencov o svojich rozhovoroch s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na základe diskusií Biden konštatoval, že medzi ľuďmi za rokovacím stolom panovala „úplná jednomyseľnosť“ v otázke podpory vyšetrovania explózie na východe Poľska Varšavou.

Predstavitelia krajín NATO a G7 ponúkli Poľsku pomoc s vyšetrovaním utorkového (15. 11.) výbuchu rakety na východe krajiny. Povedala to šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Ponúkame plnú podporu a pomoc Poľsku s vyšetrovaním,“ vyhlásila.

Turecký prezident Erdogan povedal, že Rusko výbuch na východe Poľska nespôsobilo. Podľa neho vyhlásenie Moskvy i amerického prezidenta Joea Bidena, podľa ktorého je nepravdepodobné, že poľské územie zasiahla raketa z Ruska, ukazujú, že „Rusko s tým nemá čo do činenia“. Erdogan povedal, že o situácii bude chcieť hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet