Na hlavný obsah

Rusko je podozrivé, že z okolitých krajín vo veľkom pašuje bielu techniku z EÚ

Z nej má potom vyberať komponenty na výrobu zbraní.

Rusko je podozrivé, že z okolitých krajín vo veľkom pašuje bielu techniku z EÚ
Na ilustračnej snímke ruská vlajka. Foto: Unsplash

Rusko je podozrivé, že z okolitých krajín vo veľkom pašuje bielu techniku pochádzajúcu z Európskej únie, aby z nich vybralo komponenty na výrobu zbraní. Už roky mu chýba základná vojenská elektronika. Ide o výsledok sankcií, ktoré naň Západ uvalil ešte po anexii Krymu pred ôsmimi rokmi. Po súčasnej invázii na Ukrajinu ich ešte pritvrdil.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Arménsko a Kazachstan od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu významne zvýšili nákup bielej techniky z Európskej únie. Najvýraznejšie sa to prejavilo na nákupe pračiek, chladničiek či elektrických odsávačiek mlieka.

Obe krajiny sú spolu s Ruskom členmi Euroázijskej hospodárskej únie. Tá nemá žiadne vnútorné colné hranice a tovar cez ne preteká ľahko.

Podľa odborníkov je síce ťažké dokázať, že súčasti týchto výrobkov putujú do ruských zbraní, no v Ukrajincami ukoristenej munícii vrátane balistických rakiet alebo striel s plochou dráhou letu sa objavili.

Nákup civilných tovarov

Vojenský expert Lukáš Visingr vysvetlil, že Moskva sa pre sankcie dostala do problémov so zabezpečením západných komponentov do svojich zbraní. A snaží sa ich riešiť aj nákupom civilných tovarov, ktoré obsahujú elektroniku.

„Technológie dvojitého použitia predstavujú dlhodobo veľký zdroj obáv odborníkov práve preto, že ich export alebo obchod s nimi sa nedá kontrolovať. A tak sa dajú použiť aj v zbraniach. To okrem Ruska robí napríklad aj Irán, ako to vidíme z analýz iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa. Tieto drony obsahujú mnoho západných komponentov,“ ozrejmil.

Dodal, že sa v nich nachádzajú napríklad rakúske motory, americké senzory či rôzne západné terminály satelitnej navigácie, s ktorými možno voľne obchodovať, pretože majú civilnú povahu.

Problémom Rusov však podľa analytika nie je prístup k takým komponentom, ale to, že tzv. súčiastky dvojitého použitia nie sú optimalizované pre vojenské nasadenie. Rusi ich musia komplikovane prispôsobovať. Hovorí sa, že Moskvu by v tom mohla zachrániť Čína, no Visingr vysvetľuje, že Číňania nie sú tomu veľmi naklonení.

„Keby sa ukázalo, že Rusi vo veľkej miere používajú čínske komponenty, tak západné krajiny by začali uvaľovať odvetné sankcie práve na čínske firmy. Tie sa presne tomuto chcú vyhnúť. Skrátka platí, že pre Čínu sú západné trhy omnoho dôležitejšie ako ruský trh,“ povedal.

Na nákup cez tretie strany a pašovanie chýbajúcej západnej technológie do Ruska upozornila ešte v septembri britská vyšetrovacia organizácia. Identifikovala takmer 150 zahraničných výrobcova viac ako 650 súčiastok používaných na výrobu ruských zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál