Na hlavný obsah

Rusko o mieri rokovať nechce. Do boja stále posiela nových vojakov, tvrdí Zelenskyj

Rusko tak robí napriek tomu, že s mobilizáciou skončilo.

Rusko o mieri rokovať nechce. Do boja stále posiela nových vojakov, tvrdí Zelenskyj
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko nechce s Ukrajinou vyjednávať o ukončení vojny. Stále posiela na bojisko tisícky nových vojakov a skryto pokračuje v čiastočnej mobilizácii, ktorú označilo za skončenú. Vo svojom večernom prejave to v piatok (4. 11.) povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho má ruská armáda na Donbase ťažké straty a prišla tam o viac vojakov, ako počas oboch čečenských vojen.

„Klamú o tom, že mobilizácia bola úspešne dokončená. Pravda je, že v ruských regiónoch aj na okupovanom ukrajinskom území ďalej zháňajú ľudí, ktorých by poslali na smrť,“ dodal ukrajinský prezident.

Podľa ukrajinského generálneho štábu novomobilizovaní ruskí vojaci mieria aj do Bieloruska, ktoré ruskej armáde poskytlo ubytovacie kapacity a výcvikové priestory. 

„Bielorusko ďalej podporuje ozbrojenú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, prijíma a ubytováva ruských vojakov a poskytuje vojenské priestory na výcvik,“ uviedol ukrajinský štáb.

Najťažšie boje sa podľa Zelenského teraz vedú pri mestách Bachmut a Soledar v Doneckej oblasti. „Držíme tam svoje pozície,“ povedal prezident.

Rusko so vzdušnými útokmi neprestáva

Ruské sily okrem toho pokračujú vo vzdušných útokoch. Po celej Ukrajine bol v sobotu ráno (5. 11.), s výnimkou Ruskom obsadeného polostrova Krym, vyhlásený letecký poplach. Uviedol to server Ukrajinska pravda. 

Ukrajinské sily v piatok večer zostrelili dva ruské vrtuľníky Ka-52 a šesť vrtuľníkov Šáhed-136. Informovalo o tom v sobotu južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Tvrdenia bojujúcich strán o vzájomne spôsobených stratách nemožno v čase pokračujúcich bojov overiť.

Zelenskyj vo svojom večernom prejave oznámil, že Rusko v bojoch na Ukrajine pravdepodobne stratilo už toľko vojakov a munície ako počas oboch vojen v Čečensku, ktoré sa odohrali v období 1994 až 1996 a 1999 až 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet