Na hlavný obsah

Senát USA schválil ochranu manželstiev párov rovnakého pohlavia

Návrh zákona teraz mieri do Snemovne reprezentantov.

Senát USA schválil ochranu manželstiev párov rovnakého pohlavia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Americký Senát v utorok (29. 11.) schválil návrh zákona na ochranu manželstva osôb rovnakého pohlavia na federálnej úrovni. Za pripravovaný zákon, ktorý teraz musí schváliť ešte Snemovňa reprezentantov v záverečnom hlasovaní, sa vyslovilo 61 senátorov vrátane 12 republikánov. Proti ich bolo 36, napísala agentúra AP.

„Spojené štáty sa chystajú opätovne potvrdiť základnú pravdu: láska je láska a Američania by mali mať možnosť vziať si osobu, ktorú milujú,“ uviedol vo vyhlásení americký prezident Joe Biden. Očakáva sa, že Snemovňa reprezentantov zákon schváli bez väčších prekážok. Biden sa zaviazal, že ho následne bezodkladne podpíše.

Norma zavádza federálnu ochranu manželstva ľudí rovnakého pohlavia a úradom zakazuje popierať platnosť sobášov na základe pohlavia či etnického pôvodu. Jednotlivé americké štáty nenútia, aby párom rovnakého pohlavia povolili sobáš, ale vyžaduje, aby uznali všetky legálne vykonané manželstvá.

Rovnakopohlavné páry tiež zákon chránia v prípade, že by najvyšší súd zvrátil precedens z roku 2015, podľa ktorého majú LGBT+ ľudia právo uzatvárať sobáše vo všetkých štátoch, podobne, ako tento rok v júni zvrátil verdikt z kauzy Roeová vs. Wade o práve na potrat.

Zo strany Senátu ide o ohromujúcu obojstrannú podporu, píše AP. Návrh zákona je tiež veľkým víťazstvom pre Demokratickú stranu, ktorá mala po dva roky väčšinu v oboch komorách Kongresu, po novembrových voľbách však budú mať podľa projekcií amerických médií v snemovni tesnú väčšinu republikáni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet