Na hlavný obsah

USA: Motív streľby v nočnom klube ostáva nejasný, útočník odmieta spolupracovať

Útok si vyžiadal päť mŕtvych a desiatky zranených.

USA: Motív streľby v nočnom klube ostáva nejasný, útočník odmieta spolupracovať
Ľudia položili pred klub kvety a odkazy na pamiatku obetí. Foto: Twitter/Reuters

Motív sobotňajšej (19. 11.) streľby v klube v americkom meste Colorado Springs, pri ktorom zahynulo päť ľudí a ďalších 25 utrpelo zranenia, zostáva nejasný. Podozrivý 22-ročný muž, ktorého polícia na mieste zadržala, s vyšetrovateľmi nespolupracuje. Denníku The New York Times to povedal šéf miestnej polície.

V klube sa v čase útoku konala akcia pri príležitosti medzinárodného dňa na pamiatku zavraždených transgenderových osôb, ktorý pripadá na 20. novembra.

Útočník strieľal v nočnom podniku Club Q, v ktorom sa schádzajú členovia LGBT+ menšiny, v noci na nedeľu (20. 11.). Polícia uviedla, že muž oblečený do nepriestrelnej vesty a ozbrojený puškou AR-15 začal páliť ihneď, ako do klubu vstúpil.

Nakoniec sa ho najmenej dvom osobám podarilo zastaviť, oznámila tiež polícia, ktorá na mieste zasahovala vo veľkom počte. Strelec utrpel zranenia a teraz je v nemocnici.

Starosta mesta Colorado Springs John Suthers denníku The New York Times povedal, že jeden z hostí dokázal mužovi vytrhnúť zbraň a zraziť ho k zemi. Keď polícia vtrhla do klubu, návštevník stále držal útočníka v zovretí. „Ich čin úplne jasne zachránil životy,“ uviedol miestny policajný šéf Adrian Vasquez. Celý útok podľa neho trval asi minútu.

Zločin z nenávisti?

Polícia doteraz nepotvrdila podozrenie, že išlo o trestný čin z nenávisti. Okresný prokurátor Michael Allen však uviedol, že „sa to vyšetruje z tohto hľadiska“. Pri stanovení obvinení bude však treba zvážiť „mnoho faktorov“, zdôraznil.

Úrady v meste Colorado Springs uviedli, že je možné, že nie všetkých zo zranených útočník postrelil. Niektorí ľudia podľa nich zranenia utrpeli pri úteku. Podľa lekárov dvaja zranení zostávajú v kritickom stave, ostatní majú menej závažné zranenia a časť z nich už prepustili.

Muža s rovnakým menom ako identifikovaný útočník – Anderson Lee Aldrich – podľa policajných záznamov vlani zatkli za to, že sa vyhrážal svojej matke podomácky vyrobenou bombou. Polícii sa nakoniec vzdal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet