Na hlavný obsah

Sestry sa zamestnajú radšej v štátnych nemocniciach

Ich vekový priemer na Slovensku je 54 rokov.

Sestry sa zamestnajú radšej v štátnych nemocniciach
Na snímke zdravotnícke pracovníčky. Foto: RTVS

Vekový priemer zdravotných sestier na Slovensku je 54 rokov. Ročne pribudne len 350 absolventiek. Mnohé po škole odchádzajú do zahraničia, alebo si vyberú iné povolanie. RTVS zisťovala aktuálny stav aj ich odchod do súkromných ambulancií.

Ján pracuje ako zdravotník na Klinike Anestéziológie a intenzívnej medicíny na bratislavských Kramároch. Na rôzne úväzky robil aj v neštátnej sfére, dokonca mu prácu vrchnej sestry ponúkli už v dvoch súkromných nemocniciach. Nedávno sa ocitol aj na pohovore do nemocnice Bory.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To čo vám núkajú sú vlastne len tabuľkové platy, tie čo máme aj v štátnej sfére. Plus vám dajú benefit šport kartu. Povedzme, kto ju využíva v zdravotníctve? Celý čas ste v práci, teraz je nedostatok sestier, takže ten benefit považujem za nulový,“ zdravotník so špecializáciou Ján Gašper z anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v nemocnici akademika Ladislava Dérera.

To, že sa sestry zamestnajú radšej v štátnych nemocniciach, potvrdila aj komora.

„V štátnych nemocniciach majú väčšinou dosť silné odbory na to, aby si dohodli ešte nejaké príplatky, odchodné alebo nejaké vernostné príplatky. Naozaj, toto je lákadlom pre zamestnancov,“ uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Keď komora porovnávala platy sestier dokonca boli oproti súkromným zariadeniam v štátnych nemocniciach vyššie. Nemocnica Bory s porovnaním čísel súhlasí.

Platové podmienky sestier sú dané zákonom, teda aj súkromný zriaďovateľ môže príplatky riešiť len vo forme benefitov.

Celkovo plánuje nemocnica Bory zamestnať až 440 sestier, personál neprijme naraz, ale postupne až do roku 2024.

Napriek tomu, že je na trhu málo sestier, s ich hľadaním vraj problém nebol. Hromadného odlivu sestier do súkromnej sféry sa komora neobáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko