Na hlavný obsah

Slovensko-maďarské hranice strážia policajti aj päťdesiatka vojakov

Nejde však len o veľké hraničné priechody.

Slovensko-maďarské hranice strážia policajti aj päťdesiatka vojakov
Na ilustračnej snímke polícia a vojaci. Foto: RTVS

Slovensko-maďarské hranice strážia policajti aj päťdesiatka vojakov. Nielen veľké hraničné priechody, ale aj takzvané zelené hranice, kadiaľ si migranti skracujú cestu. Ako to vyzerá v Chľabe pri Štúrove, nakrúcal štáb RTVS.

V zmiešaných hliadkach, dvaja vojaci a jeden policajt 24 hodín, prechádzajú lesy, polia aj železničný most z Maďarska na Slovensko. Práve tadiaľ prichádzajú pešo migranti každý deň – v noci alebo skoro ráno.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najbližšia vlaková zastávka v Maďarskom Szobe je asi 800 metrov od lesov v Chľabe. Práve tam mnohí vystupujú z vlakov, ktoré sú pri prechode hranicami kontrolované

Miestni opisujú mladých Sýrčanov. Už videli aj 30 členné skupiny – aspoň jeden hovorí po anglicky. Zastavujú sa v miestnych potravinách, kde nakupujú jedlo – zväčša sladkosti a pitie.

Cestu Z Maďarska na Slovensko si migranti krátia aj cez nový most v Chľabe. Ten už síce stojí, no stále nie je dokončený. Aj tu sa striedajú zmiešané hliadky policajtov a vojakov v 12 hodinových službách.

„Niekto ich (sem) určite nosí, ale vyloží ich na maďarskej strane a oni prejdú cez most. Nevnímame to nijako, keď aj chodia, tak neubližujú ľuďom,“ ozrejmili obyvatelia obce.

Keď migrantov zachytia hliadky, overujú ich za pomoci tlmočníkov. Odoberajú odtlačky, skúmajú doklady. Často tak odhalia, kedy sa osoby len vydávajú za Sýrčanov – takých vyhostia.

Potvrdenie do možnosti vyhostenia

Migrantom zo Sýrie vydajú potvrdenie o zotrvaní na Slovensku až dovtedy, keď ich bude možné vyhostiť – teda až po vojne. Aj keď sa tu voľne pohybovať môžu, drvivá väčšina na Slovensku zostať nechce.

Slovenskí policajti pomáhajú aj na maďarskej strane hraníc. Vysvetľujú, že je lepšie ak migrantov ktorí k nám smerujú, zachytia a riešia už v Maďarsku, odkiaľ by ich mohli vrátiť naspäť do Srbska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko