Na hlavný obsah

Slovensko požiada Česko, aby zrušilo kontroly. Na hraniciach sa hromadia migranti

Dosiaľ ich Česko vrátilo takmer 3 000.

Slovensko požiada Česko, aby zrušilo kontroly. Na hraniciach sa hromadia migranti
Pre kontroly na hraniciach sa na území Slovenska hromadia migranti. Foto: RTVS

Slovensko požiada Česko, aby zrušilo hraničné kontroly. Pre RTVS to potvrdil prezident Policajného zboru Štefan Hamran. O riešení situácie na spoločnej hranici bude slovenská delegácia rokovať s českými kolegami v Prahe.

Pre kontroly na hraniciach sa na území Slovenska hromadia migranti. Dosiaľ ich Česko vrátilo takmer 3 000.

Požiadavky bude Slovensko adresovať aj Európskej únii. Prioritou je posilnenie vonkajšej hranice Schengenu so zapojením síl všetkých štátov európskej dvadsaťsedmičky.

„Budeme žiadať, aby posilnili spoločné hliadky na území Maďarskej republiky a aby sme konečne videli Frontex tam, kde podľa nášho názoru má stáť – to je na vonkajšej hranici. A aby pomáhali chrániť vonkajšiu hranicu pred dosahmi nelegálnej migrácie a prevádzačstva,“ vyhlásil prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

„Toto sú konkrétne opatrenia. Žiadosť vo vzťahu k Frontexu tu už bola niekoľko mesiacov, dokonca rokov,“ dodal Hamran.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa neho ju však treba tejto organizácii na ochranu vonkajších hraníc Schengenu pripomenúť. Aby migranti cez srbsko-maďarskú hranicu neprechádzali. Výsledkom aktuálnej krízy je zatiaľ 2 800 migrantov, ktorých Česko na hraniciach zastavilo a zostali dočasne na Slovensku.

„Sme tranzitnou krajinou. Zároveň máme humánnu aj ľudskú povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí sú v núdzi. Za mesiac, čo sme tu, migračný úrad nedostal ani jednu žiadosť o azyl,“ uviedol Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu MV SR.

Dočasným útočiskom je pre nich stanové mestečko v Kútoch. Otvorené je už desať dní. Migranti v ňom majú základné potreby, vrátane zdravotnej starostlivosti. Lekári doteraz najviac liečili zápaly pľúc a bránili šíreniu epidémie svrabu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko