Na hlavný obsah

Snaha o podpísanie memoranda s odborármi stroskotala

Lekári v utorok večer prišli s ďalšími požiadavkami.

Snaha o podpísanie memoranda s odborármi stroskotala
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Memorandum s lekárskymi odborármi ešte podpísané nie je. Snaha podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) nateraz stroskotala. Dôvodom má byť to, že lekári v utorok (22. 11.) večer prišli s dodatočnými požiadavkami o platoch, ktoré chceli zapracovať do memoranda.

Na tie by Slovensko potrebovalo ročne o 120 miliónov eur ročne naviac. Platy lekárov by tak podľa premiéra stáli 430 miliónov eur.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) špecifikoval, že v utorok predložené dodatočné požiadavky odborárov obsahovali napríklad skrátenie pracovného týždňa či týždeň dovolenky naviac pre lekárov, ktorých zastupujú.

Matovič dodal, že takéto požiadavky treba premietnuť aj na lekárov, ktorí výpovede nepodali. Po zapracovaní podmienok do memoranda by Slovensku v podstate chýbalo v nemocniciach ďalších 900 lekárov.

Avizoval, že ponuka vlády na zvýšenie základnej zložky mzdy a koeficientov za roky praxe pri platoch lekárov, ku ktorej sa Lekárske odborové združenie (LOZ) malo vyjadriť do stredajšieho poludnia, už neplatí. Ako poznamenal, túto otázku považuje zo strany vlády za uzavretú. „Som kapituloval, nedá sa prísť s dodatočnými podmienkami,“ poznamenal na margo vyjednávaní s LOZ.

Stabilizačný príspevok

Vláda sa však rozhodla zaviesť jednorazový stabilizačný príspevok pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí zostanú v nemocniciach. Ten dostanú už v decembri. Pôjde na to balík peňazí, ktoré boli vyčlenené na roky 2023 až 2025. Tým pádom dostanú jednorazovo sumu, ktorá im mala byť vyplatená postupne počas troch rokov.

Atestovaný lekár dostane 10 000 eur, plus 1 000 eur za každý rok praxe, maximálne však 30 000 eur. V prípade neatestovaného lekára pôjde o 10 000 eur a ostatným zdravotníkom vyplatia po 5 000 eur. Tieto sumy platia pre tých, ktorí pracujú v nemocniciach na plný úväzok. V prípade, že neodpracujú najbližšie tri roky, musia vrátiť alikvotnú čiastku z vyplatenej sumy.

Matovič priblížil, že ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je platná do konca novembra.

Núdzový stav

Ústredný krízový štáb, ktorý v stredu (23. 11.) zasadal na úrade vlády, navrhol, aby v prípade, že nepríde do stredy (30. 11.) k dohode s lekármi, vláda vyhlásila od 1. decembra núdzový stav.

„Jeho cieľom je mobilizovať subjekty, ktoré potrebujeme, napríklad dopravné zdravotné služby a súčasne chrániť zdravotníkov, ktorí zostanú v nemocniciach. Pri prípadnom pochybení alebo pri nedostatku zdravotníckeho personálu by neboli postihovaní,“ vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Rokovania pokračujú vo štvrtok (24. 11.) na ministerstve zdravotníctva. Detailne budú prechádzať zvyšných sedem bodov memoranda. „Aj napriek tomu, že by sa memorandum nepodpísalo, väčšinu vecí považujeme za oprávnené, a tak či tak ich budeme plniť,“ deklaroval Lengvarský s tým, že vo veciach sa bude pokračovať tak, ako sa dohodlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko