Na hlavný obsah

Študentský štrajk v Bratislave bol prvým krokom k revolúcii

Poukázali na vtedajší stav školstva aj náladu v spoločnosti.

Študentský protest v predvečer 17. novembra 1989, bol prvým krokom k nežnej revolúcii a ukončeniu komunistického režimu. Do bratislavských ulíc vyšli stovky vysokoškolákov aj stredoškolákov.

Poukázali na vtedajší stav školstva aj náladu v spoločnosti. Nepovolený pochod študentov zaznamenala aj československá televízia.

Asi 300 študentov bratislavských vysokých škôl sa 16. novembra stretlo na vtedajšom Mierovom, v súčasnosti už na Hodžovom námestí.

„Dohadovali sme sa na tomto stretnutí na internátoch, nechávali sme si odkazy, oslovovali sme sa tí, čo sme si o sebe mysleli, že sme dôveryhodní,“ priblížil účastník študentského pochodu Marián Sedílek.

Po tom, čo zaspievali štátnu a študentskú hymnu, spontánne sa pochytali za ruky a vydali sa na pochod mestom. Skandovali pri tom heslá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sprievod sa pohol k budove ministerstva školstva, kde študenti vyjadrili svoje požiadavky. Žiadali najmä reformu školstva.

Študentka žurnalistiky Henrieta Hrinková vtedy ako prvá prelomila strach a vyslovila kritiku režimu pred kamerou československej televízie.

„Bolo to nepripravené, spontánne, preto aj rozpačité, ale v každom prípade úprimné. Dostávali sme opakovane otázku, kto nás na to nahovoril, kto nám dal podnet? A ja som vtedy všetkých, aj v okolí spolužiakov, aj eštebákov upokojovala, nikto,“ spomína účastníčka študentského pochodu Hrinková.

Z budovy ministerstva školstva napokon vyšli vtedajší tajomník Ústredného výboru KSS Gejza Šlapka a Ján Porvazník, ktorý bol na ministerstve riaditeľom odboru vysokých škôl.

Dvadsiateho novembra obsadili študenti aulu najväčšej univerzity, požadovali vyšetrenie násilného zásahu v Prahe zo 17. novembra, spustilo sa aj štrajkové hnutie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko