Na hlavný obsah

Štvornásobný nominant na Oscara v minulosti režíroval sci-fi aj historické filmy

Ridley Scott sa dožíva 85 rokov.

Štvornásobný nominant na Oscara v minulosti režíroval sci-fi aj historické filmy
Britský filmový producent a režisér Ridley Scott. Foto: TASR/AP

Britský režisér a producent Ridley Scott patrí k najrešpektovanejším filmovým režisérom súčasnosti. V stredu 30. novembra sa dožíva 85 rokov.

Scott sa narodil v britskom South Shields ako syn kráľovského armádneho dôstojníka. Rodina sa kvôli otcovej práci viackrát sťahovala, pobývali napríklad vo Walese či v Nemecku. Po skončení druhej svetovej vojny sa usadili na britskom severovýchode.

Po gymnaziálnych štúdiách sa budúci režisér vzdelával na West Hartlepool College of Art, kde získal diplom v odbore dizajn. V štúdiu pokračoval na prestížnej Royal College of Art v Londýne, kde výrazne dopomohol k vybudovaniu filmového oddelenia.

Kariéru začal v roku 1963 v rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC. Pracoval tam ako scénograf na niekoľkých populárnych televíznych seriáloch. So svojou imaginárnou fantáziou a citom pre vizualizmus však v seriáloch nenachádzal dostatočnú sebarealizáciu, a tak presedlal na reklamy. 

V roku 1968 z BBC odišiel a spoločne s bratom Tonym založil produkčnú spoločnosť Ridley Scott Associates (RSA) zameriavajúcu sa na nakrúcanie reklám. RSA sa stala jednou z najúspešnejších komerčných spoločností v Európe, pripravila tisícky reklám, z ktorých mnohé pozbierali ocenenia.

Scott sa preslávil mnohými titulmi

Filmovým režijným debutom Ridleyho Scotta sa stala dráma odohrávajúca sa v dobe napoleonských vojen Súperi, za ktorú získal cenu v kategórii Najlepší filmový debut na Filmovom festivale vo francúzskom Cannes.

Nasledovali legendárny sci-fi horor Votrelec a nemenej úspešná futuristická snímka Blade Runner, ktorá sa stala jedným z najvplyvnejších sci-fi filmov všetkých čias.

Z 90. rokov minulého storočia treba zo Scottovej tvorby spomenúť tri filmy. Prvým je road movie Thelma a Louise, ktorá režisérovi vyniesla prvú nomináciu na Oscara. Druhým je dobrodružná dráma 1492: Dobytie raja o slávnom moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi a jeho objavení nového sveta.

Druhú nomináciu na Cenu Akadémie získal Ridley Scott za réžiu veľkolepej historickej drámy Gladiátor v roku 2001. Snímka nakoniec obdržala päť Oscarov vrátane toho za Najlepší film.

Herecká hviezda spomínaného filmu Gladiátor Russell Crowe prezradil, že deň nakrúcania so Scottom sa nezriedka vyrovná týždňu práce na filme s inými tvorcami, pretože tento režisér nehovorí iba jazykom filmu, ale čoraz lepšie ovláda aj jazyk hercov.

Režisérsky podpis uznávaného Ridleyho Scotta nesie tiež známy kriminálny triler Hannibal, alebo vojnová dráma Čierny jastrab zostrelený. Za druhý menovaný film bol režisér nominovaný na Oscara tretíkrát.

Štvrtú nomináciu na cennú zlatú sošku mu v roku 2016 vynieslo dobrodružné sci-fi Marťan. Predtým však Scott režíroval napríklad aj úspešné filmy Kráľovstvo nebeské, Dobrý ročník, Americký gangster, Pavučina lží alebo Prometheus.

Naďalej tvorí filmy rôznych žánrov

Medzi Scottove filmy z roku 2017 patrili Votrelec: Covenant a Všetky prachy sveta o únose vnuka ropného baróna a filantropa J. Paula Gettyho z roku 1973. Posledný menovaný film dokončili v októbri 2017, približne dva mesiace pred plánovaným uvedením do kín, uvádza portál Britannica.

V tom čase obvinili Kevina Spaceyho, ktorý hral Gettyho, zo sexuálneho obťažovania. Scott sa obával, že diváci budú film z dôvodu škandálu bojkotovať, a tak narýchlo prekrútil Spaceyho scény s Christopherom Plummerom, ktorý bol nominovaný na Oscara.

Režíroval tiež akčnú drámu Posledný súboj a kriminálnu drámu House of Gucci, ktorá sa zameriava na vraždu Maurizia Gucciho, ktorý stál na čele luxusnej módnej značky svojej rodiny.

Britský režisér známy vďaka hollywoodskym veľkoprodukciám si v októbri 2016 prevzal ocenenie American Cinematheque Award.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet