Na hlavný obsah

Talianske úrady nepovolili opustiť záchrannú loď tridsiatke migrantov

Zakotvili v prístavnom meste na Sicílii.

Talianske úrady nepovolili opustiť záchrannú loď tridsiatke migrantov
Ilustračná snímka - Zachránení migranti na palube turistickej lode 20 km od pobrežia Malty 2. júna 2020. Foto: TASR/AP

Talianske úrady v nedeľu (6. 11.) skupine približne 30 migrantov nepovolili opustiť záchrannú loď Humanity 1, ktorá zakotvila v prístavnom meste Catania na východnom pobreží Sicílie. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Posádka tejto lode, ktorú prevádzkuje nemecká humanitárna organizácia SOS Humanity, dostala v noci na nedeľu povolenie zakotviť v Catanii.

Z lode vystúpilo viac než 140 ľudí, píše DPA s odvolaním sa na hovorkyňu SOS Humanity. Pasažierov pred pred vystúpením skontrolovali zdravotníci. Skupina približne 30 osôb však nedostala povolenie loď opustiť. Agentúra AP píše, že to bolo 35 ľudí.

Úrady v nedeľu predpoludním organizácii SOS Humanity prikázali, aby loď prístav opustila. Kapitán plavidla to však odmietol a zdôvodnil to tým, že nemôže vyplávať, kým palubu neopustia všetci migranti.

Humanitárne organizácie a dvaja taliansky zákonodarcovia na Sicílii vyjadrovali nespokojnosť s týmto procesom „selekcie“ a označili ho za nezákonný a neľudský, píše AP.

Na pridelenie prístavu čakali v nedeľu ďalšie tri lode súkromných humanitárnych organizácií. Na palubách majú spolu približne 900 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet