Na hlavný obsah

Tatranské chaty sú závislé od energií

Musia sa prispôsobovať súčasnej dobe a nárokom návštevníkov.

Tatranské chaty sú závislé od energií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kým v minulosti sa vo vysokohorských chatách svietilo petrolejovými lampami, teraz sa bez elektriny nezaobídu. Podľa chatárky Jany Kalinčíkovej sú od energií závislí. Viaceré chaty už menej využívajú naftové agregáty. Pomáha im slnečné žiarenie alebo prúd horských potokov.

„Zo začiatku som len hasila technické záležitosti. Bolo treba osadiť ventily a vyriešiť vodu. Stará Zámka nebola závislá na elektrickej energie,“ vysvetlila chatárka na Zamkovského chate Jana Kalinčíková.

Chatári sa však prispôsobujú súčasnej dobe a nárokom návštevníkov. Komfort sa zvyšuje. „O ekológii sa niekedy viac rozpráva ako koná. K nám ľudia prídu a my to musíme riešiť. Návštevníci chcú hygienu, splachovacie záchody, vykúrené chaty,“ dodala.

Návštevnosť v Tatrách stúpa čo si podľa chatárky vyžaduje technické zázemie. „Potrebovali sme vyriešiť najmä ekologickú stránku ako napríklad čistiť odpadovú vodu,“ vysvetlila Kalinčíková.

Tatranské chaty začali využívať moderné technológie. Na Zbojníckej chate testujú fotovoltické panely a vyriešiť by chceli aj toalety.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Všetky moderné technológie pri toaletách potrebujú aj elektrickú energiu. Keďže sme jej doteraz nemali dostatok, verím, že sa pohneme aj v tejto téme,“ dodal chatár na Zbojníckej chate Miki Knižka.

Chaty vo Vysokých Tatrách postupne modernizujú. V tomto roku obnovujú chatu pri Popradskom plese, Zamkovského chatu a Chatu pri Zelenom plese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko