Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Bulharsku protestovali za vyššie mzdy

Spôsobili dopravný chaos.

Tisíce ľudí v Bulharsku protestovali za vyššie mzdy
Protest v bulharskom hlavnom meste Sofii. Foto: Twitter

Pred sídlom bulharského parlamentu v hlavnom meste Sofii v piatok (11. 11.) demonštrovali tisíce ľudí za vyššie mzdy a finančnú pomoc pre domácnosti, ktoré vysoké ceny energií uvrhli do existenčnej neistoty. Informovala o tom agentúra AP. Protestujúci potom vyrazili do ulíc so stovkami áut, čo spôsobilo dopravný chaos.

Protest zvolali dva najväčšie bulharské odborové zväzy, ktoré okrem iného žiadajú, aby sa v budúcom roku platy zamestnancov vo verejnom sektore zvýšili o 13 percent. Miera inflácie v Bulharsku v septembri medziročne vzrástla o takmer 19 percent.

Odborári odovzdali poslancom vyhlásenie, v ktorom apelujú na čo najrýchlejšie prijatie rozpočtu na budúci rok. Ak sa to nepodarí, neporastie minimálna mzda, čo je pri zvyšujúcich sa cenách pre mnohých chudobnejších ľudí veľký problém.

Bulharsko, najchudobnejšia krajiny EÚ, po predčasných voľbách zo začiatku októbra stále nemá novú vládu. Rokovania o vytvorení koalície sú zatiaľ neúspešné. Ak sa strany nehodnú, hrozia krajine ďalšie voľby, už piate za posledné dva roky.

Šéf odborového zväzu Plamen Dimitrov varoval, že piatková demonštrácia je „len začiatok“ a pohrozil celoštátnym štrajkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet