Na hlavný obsah

Transrodovej žene matrika nevyhovela v žiadosti o zmenu pohlavia

A to preto, lebo ho nezmenila chirurgickým zákrokom.

Transrodovej žene matrika nevyhovela v žiadosti o zmenu pohlavia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Transrodová žena žiadala o úradnú zmenu pohlavia, matrika jej v minulosti nevyhovela. A to preto, že neabsolvovala chirurgický zákrok na zmenu pohlavia. Prípad sa skončil na súde. Krajský súd v Banskej Bystrici musí teraz prehodnotiť svoj verdikt. Pôvodne totiž postup matriky potvrdil.

Žena sa proti verdiktu krajského súdu rozhodla bojovať. Prípad sa tak dostal na Najvyšší správny súd (NSS).

„Podľa názoru senátu najvyššieho správneho súdu rozhodnutie krajského súdu v BB nebolo dostatočne odôvodnené a sťažovateľke nedal súd odpoveď, prečo je pre uznanie zmeny pohlavia potrebný chirurgický zákrok,“ tvrdí hovorca NSS Michal Hajtol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Najvyššieho správneho súd totiž žiadny zákon neurčoval ani neurčuje, že na úradnú zmenu pohlavia je potrebný chirurgický zákrok. Problém je však v tom, že zákon neurčuje matrikám ani to, čo potrebné je. Odborníci tak vychádzajú len z praxe Európskeho súdu pre ľudské práva.

„Môžu vyžadovať napríklad lekárske posudky alebo hormonálnu terapiu alebo takéto menej intruzívne zákroky,“ hovorí expert na ľudské práva János Fiala.

Európsky súd pre ľudské práva vo viacerých rozsudkoch explicitne pomenoval, že viazať zmenu pohlavia na chirurgický zákrok, nie je prípustné a je to zásadný zásah do ľudskej dôstojnosti.

V kontexte európskej a slovenskej legislatívy musí krajský súd znovu posúdiť a odôvodniť svoje rozhodnutie. Treba jasne zadefinovať pravidlá na úradnú zmenu pohlavia. Matriky bez legislatívy nevedia, podľa čoho majú postupovať.

Ministerstvo zdravotníctva už vyhlášku, ktorá definovala za akých okolností môže matrika zmenu pohlavia zapísať vydalo v apríli. Následne ju stiahlo.

„Predmetná vyhláška je zo strany odborníkov momentálne opäť pripomienkovaná, s tým že po zasadnutí komisie budeme verejnosť včas informovať,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Kedy by to mohlo byť, rezort nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko