Na hlavný obsah

Únia odsúdila KĽDR za odpaľovanie rakiet. Vyzvala OSN na zavedenie sankcií

Počet odpalov označilaza bezprecedentný.

Únia odsúdila KĽDR za odpaľovanie rakiet. Vyzvala OSN na zavedenie sankcií
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) v sobotu (5. 11.) odsúdila „nelegálne“ odpálenia rakiet zo strany KĽDR. Vyzvala medzinárodné spoločenstvo na „rozhodnú a jednotnú reakciu“ vrátane zavedenia sankcií voči Pchjongjangu. Vo vyhlásení to uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom agentúra AFP.

EÚ považuje „bezprecedentný“ počet odpálených severokórejských rakiet v roku 2022, vrátane medzikontinentálnej balistickej strely a balistických rakiet krátkeho doletu, za „nebezpečnú eskaláciu“ zo strany Pchjongjangu.

„EÚ vyzýva všetky členské štáty OSN, najmä členov Bezpečnostnej rady OSN, aby zabezpečili úplnú implementáciu sankcií s cieľom zabrániť KĽDR obstarávať materiály, znalosti a financie, ktoré podporujú jej nelegálny zbrojný program,“ píše sa vo vyhlásení.

Odpaľovanie rakiet zo strany Severnej Kórey predstavuje podľa Únie „vážne hrozby pre všetky národy. Podkopáva medzinárodný i regionálny mier a bezpečnosť.“

EÚ zdôraznila, že KĽDR tieto kroky nikdy nezaručia štatút štátu s jadrovými zbraňami podľa Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, alebo akékoľvek iné osobitné postavenie v tejto súvislosti.

Únia zopakovala požiadavku, aby Pchjongjang zastavil agresívne a destabilizujúce kroky. Vyzýva na rešpektovanie medzinárodného práva a obnovenie dialógu so všetkými relevantnými stranami. EÚ zároveň zdôraznila svoju „plnú solidaritu“ s Japonskom a Južnou Kóreou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet