Na hlavný obsah

USA nevylučujú, že Rusko použije chemické zbrane na Ukrajine

Píše o tom server Politico s odvolaním sa na anonymné zdroje.

USA nevylučujú, že Rusko použije chemické zbrane na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa domnieva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane predtým, ako by sa pustilo do eventuálnej jadrovej konfrontácie s NATO. Stať by sa tak mohlo v prípade, že Moskve sa budú kopiť ďalšie neúspechy na bojisku. Napísal server Politico s odvolaním sa na anonymné zdroje.

Podľa šiestich dobre informovaných zdrojov, medzi ktorými sú pracovníci Pentagónu, Spojené štáty zatiaľ nemajú žiadne spravodajské informácie, ktoré by naznačovali, že takýto útok na Ukrajine bezprostredne hrozí.

Mnohí americkí predstavitelia obrany majú za to, že boje v zimných mesiacoch uberú na intenzite. A že žiadna zo strán nebude schopná získať späť významné územie.

Ak však budú ruské straty na bojiskách pokračovať, alebo sa ruská armáda na Ukrajine úplne zrúti, niektorí vysokopostavení predstavitelia zaoberajúci sa touto problematikou sa domnievajú, že by Moskva mohla siahnuť na použitie chemických zbraní.

A to vrátane nervovoparalytickej látky novičok, ktorá sa spája s otravou opozičného aktivistu Alexeja Navaľného. Jeden z amerických činiteľov uviedol, že pri takomto útoku by mohli použiť látky, ktoré by sa dali ľahko zamaskovať tak, aby bolo ťažké zvaliť vinu na Moskvu.

Zásoby chemických zbraní

Bidenova administratíva sa čoraz viac prikláňa k názoru, že sa Rusko uchýli k nekonvenčným spôsobom vedenia vojny, ak bude na Ukrajine naďalej strácať pôdu pod nohami. USA podľa serveru Politico vedia, že Rusko investuje do schopností použiť chemické zbrane.

Amerických senátorov na jeseň informovali o ruských zásobách chemických zbraní a hrozbe ich použitia na Ukrajine, uviedol nemenovaný poradca činný v Kongrese.

Americké ministerstvo obrany tento rok na jeseň vyslalo tímy do krajín východnej Európy. Tie mali ich armády oboznámiť s postupmi v prípade chemickej alebo biologickej hrozby. Uviedol jeden z predstaviteľov Pentagónu a ďalšia osoba oboznámená s týmto plánom.

V rámci miliardovej vojenskej pomoci Ukrajine medzitým USA poskytli Kyjevu ochranné chemické, biologické a jadrové vybavenie.

Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť sa k záležitosti odmietla vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet