Na hlavný obsah

Zelenskyj: Použitie chemických zbraní v Mariupole sa zatiaľ nedá potvrdiť

Nemožno vykonať riadne vyšetrovanie.

Zelenskyj: Použitie chemických zbraní v Mariupole sa zatiaľ nedá potvrdiť
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (13. 4.) uviedol, že nedajú urobiť stopercentné závery o tom, či ruské sily použili v Mariupole chemické zbrane.

V tejto súvislosti poznamenal, že v ruskými silami obliehanom ukrajinskom meste v tejto chvíli nemožno vykonať riadne vyšetrovanie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Zelenskyj v skorom rannom prejave tiež povedal, že opakované vyhrážky niektorých ruských predstaviteľov o použití chemických zbraní znamenajú, že Západ musí konať hneď, aby zabránil ich nasadeniu.

Obavy pretrvávajú

„Vzhľadom na opakované hrozby ruských propagandistov, že proti obrancom Mariupolu použijú chemické zbrane, a keďže ruská armáda opakovane používa na Ukrajine napríklad fosforovú muníciu, musí svet reagovať hneď,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave k národu.

Fosforová munícia spôsobuje závažné popáleniny, ale neklasifikuje sa ako chemická zbraň.

Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok (12. 4.) oznámilo, že preveruje informácie o použití chemických zbraní v Mariupole.

Ukrajinský pluk Azov, ktorý obkľúčené mesto bráni, totiž oznámil, že ruská armáda v pondelok (11. 4.) večer v Mariupole použila bližšie nespresnenú „jedovatú látku“, ktorú zhodila na obrancov mesta z dronu. Obete mali ťažkosti s dýchaním a pohybom.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v utorok uviedla, že situáciu na Ukrajine pozorne monitoruje. Použitie chemických zbraní pritom explicitne nepotvrdila ani nevyvrátila.

Pred hrozbou varovali USA

Americký minister zahraničia Antony Blinken medzitým povedal, že Spojené štáty nie sú v pozícii, aby mohli správy o použití chemických zbraní na Ukrajine potvrdiť.

Nevylúčil však podobnú možnosť do budúcnosti a povedal, že by ruské jednotky mohli použiť „rôzne látky určené na rozháňanie davov, najmä slzotvorný plyn zmiešaný s chemickými činidlami“ proti ukrajinským bojovníkom, ktorí stále bránia Mariupol.

USA varujú pred možnosťou ruského útoku chemickými zbraňami už niekoľko týždňov.

Moskva krátko po začiatku vojny prišla s nepodloženými tvrdeniami, že USA na Ukrajine vyvíjali chemické a biologické zbrane, podľa Washingtonu si tým pripravovala pôdu pre prípadne neskoršie ospravedlnenie vlastného použitia chemických zbraní v konflikte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet