Na hlavný obsah

Usmievajúce sa Slnko na fotografii NASA môže byť varovaním

Vzniknúť by mohli problémy s telekomunikačnými systémami planéty.

Na snímke usmievajúce sa slnko.
Na snímke usmievajúce sa slnko.Foto: NASA/GSFC/SDO

Usmievajúce sa slnko nemusí byť také roztomilé, ako sa zdá. Obyvateľom Zeme by mohlo priniesť krásnu polárnu žiaru alebo zvestovať problémy pre telekomunikačné systémy planéty.

Slnko je v podstate „najväčší jadrový reaktor v našej slnečnej sústave“, povedal Brian Keating, profesor fyziky na Kalifornskej univerzite v San Diegu. V obrovskej, rotujúcej a žmúriacej guli horúceho plynu prebieha každú sekundu čulý ruch – od premeny vodíka na hélium, pri ktorej vzniká rovnaké množstvo tepla ako pri výbuchu niekoľkých jadrových bômb, až po elektrické búrky a slnečné zemetrasenia.

Čo to je?

Časť tejto slnečnej aktivity vyfotografovala v stredu 27. októbra družica NASA. Na snímke je trojica škvŕn, ktoré tvoria „tvár“. Ľudskými očami ich nie je možné vidieť, pretože sa nachádzajú v ultrafialovom spektre takzvanej koronálnej diery. Čiže o niečo chladnejšej časti vonkajšej vrstvy Slnka, ktorá má zvyčajne teplotu asi 5 500 stupňov Celzia.

„Skôr ako smajlík predstavujú tieto ‚oči‘ na Slnku žiariace laserové lúče vysielajúce častice, ktoré môžu spôsobiť vážne narušenie atmosféry na Zemi,“ povedal Keating.

Keď tieto častice, ktoré nesú elektrický náboj, zasiahnu planétu v malých dávkach, môžu nasledovať farebné polárne žiarenie so žiarivými javmi spôsobenými interakciou plynov v atmosfére s vyvrhnutými výtryskami slnečnej energie.

Problémy nastanú, ak na Zem dopadne obrovské množstvo týchto drobných častíc, dodal Keating. Namiesto toho, aby ich vstrebalo magnetické pole Zeme, môžu ich zachytiť rádiové antény. A tak môžu narušiť rozhlasové, televízne a ďalšie komunikačné kanály. Silná slnečná búrka by dokonca mohla poškodiť elektrické siete a spôsobiť výpadky prúdu, uviedol Keating.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet