Na hlavný obsah

V Dillí uzavrú prvé stupne základných škôl pre vysoké znečistenie ovzdušia

Ľudia sa sťažujú na kašeľ a pálenie očí.

V Dillí uzavrú prvé stupne základných škôl pre vysoké znečistenie ovzdušia
Znečistené ovzdušie v indickom Naí Dillí. Foto: RTVS

V hlavnom meste Indie Dillí sa pre vysoké znečistenie ovzdušia od soboty (5. 11.) uzavrú prvé stupne základných škôl. S odvolaním sa na piatkové (4. 11.) oznámenie šéfa dillískej vlády Arvinda Kedžrivála o tom informuje agentúra Reuters.

Opatrenie podľa webu indického denníka The Indian Express zostane v platnosti do utorka (8. 11.). Denník zároveň uvádza, že sa mnoho ľudí, vrátane detí, v metropole v poslednom čase sťažovalo na kašeľ a pálenie očí spôsobené zlou kvalitou ovzdušia.

Zatvorenie druhého stupňa základných škôl sa zatiaľ podľa webu neoznámilo.

Znečistenie v hlavnom meste Indie spôsobujú predovšetkým automobily a priemyselné emisie, ale aj prach zo stavenísk. Tiež dym vznikajúci pri spaľovaní odpadkov a zvyškov poľnohospodárskych plodín na poliach v susedných štátoch.

Úrady v Dillí tento týždeň pre znečistenie ovzdušia zastavili stavebné a demolačné práce a vyzvali obyvateľov, aby čo najviac pracovali z domova, zdieľali cesty autom a obmedzili používanie uhlia a palivového dreva v domácnostiach. Na uzavretie škôl vyzývali na sociálnych sieťach rodičia aj aktivisti.

Celkový oficiálny index kvality ovzdušia (AQI), ktorý meria hladinu všetkých hlavných znečisťujúcich látok, vo štvrtok (3. 11.) prekročil na mnohých miestach indickej metropoly hodnotu 450.

Hodnoty vyššie ako 400 pôsobia ťažkosti aj zdravým ľuďom a majú vážne dopady na tých, ktorí trpia nejakými chorobami, uviedla indická federálna vláda.

V niektorých častiach Dillí presiahol index kvality ovzdušia hranicu 800, vyplýva podľa agentúry Reuters z údajov dillískej komisie pre kontrolu znečistenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet