Na hlavný obsah

V mnohých rakúskych mestách došlo na Halloween k násilným potýčkam

V Linzi došlo k bitke asi 200 prevažne mladých mužov s policajtmi.

V mnohých rakúskych mestách došlo na Halloween k násilným potýčkam
Ilustračná snímka - rakúska polícia. Foto: tagesshau.de

K násilným výtržnostiam došlo v noci na utorok (1. 11.) počas osláv sviatku Halloween vo viacerých rakúskych mestách vrátane Linzu, Salzburgu či Klagenfurtu. V Linzi došlo k bitke asi 200 prevažne mladých mužov s policajtmi.

Muži hádzali opakovane petardy na električkové vedenie, čo predstavovalo ohrozenie života. Vedúci zasahujúceho policajného tímu Michael Hubmann uviedol, že sa situáciu síce podarilo upokojiť, ale v priebehu večera dochádzalo k jej vyhroteniu opakovane. Polícia preto nasadila v centre mesta drony aj psy.

V Salzburgu skupiny agresívnych mladíkov zapaľovali podomácky vyrobené petardy, ktoré hádzali do ľudí a na ulice, uviedli očití svedkovia. K zatknutiam ani zraneniam nedošlo, avšak bolo vznesených niekoľko trestných oznámení pre použitie nelegálnej pyrotechniky.

V Klagenfurte ležiacom v spolkovej krajine Korutánsko sa odohralo v noci na utorok (1. 11.) viacero bitiek: v jednom z podnikov nastala po slovnej výmene aj fyzická potýčka štyroch žien, pričom dve z nich museli previezť na ošetrenie do nemocnice.

Muž použil dráždivý plyn

Skupina štyroch osôb napadla pred 02.00 h na univerzitnom campuse 29-ročného muža, ktorý utrpel ťažké zranenia hlavy a tváre. Ďalší incident nastal po 05.00 h pred miestnym pohostinstvom, kde jeden muž udrel ďalšieho päsťou do tváre. Zranený následne spadol na zem a utrpel tržné poranenie hlavy.

V dolnorakúskom meste Ernsthofen utrpelo pri nepokojoch zranenia 25 ľudí po tom, čo neznámy muž na podujatí, na ktorom bolo okolo 1 000 ľudí, použil dráždivý plyn. Tento čin vyvolal medzi zúčastnenými paniku.

Hovorca polície Raimund Schwaigerlehner uviedol, že išlo zrejme o paprikový sprej. Viacero osôb zostalo ležať na zemi, pretože mali ťažkosti s dýchaním a silno podráždené oči, uviedol Philipp Gutlederer z tamojšej záchranárskej služby.

Vo viedenskom obvode Floridsdorf zasahovala polícia na viacerých lokalitách v súvislosti s použitím pyrotechniky. Pre rušenie verejného poriadku boli podľa polície podané trestné oznámenia na šesť osôb vo veku od 15 až 24 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet