Na hlavný obsah

Reakcia polície pri smrteľnej tlačenici v Soule bola neadekvátna, uviedol jej šéf

Nešťastie si vyžiadalo 156 mŕtvych.

Reakcia polície pri smrteľnej tlačenici v Soule bola neadekvátna, uviedol jej šéf
Policajti hliadkujú na ulici, kde došlo k tlačenici počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul. Foto: TASR/AP

Reakcia polície v súvislosti so sobotňajšou (29. 10.) smrteľnou tlačenicou pri oslavách Halloweenu v Soule nebola dostatočná. Uviedol to náčelník juhokórejskej polície, podľa ktorého bezpečnostné zložky mali krátko pred nešťastím správy o hroziacom nebezpečenstve, napísala agentúra AFP.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyzval na zavedenie bezpečnostných opatrení, ktoré by do budúcnosti zabránili podobnému nešťastiu.

Tlačenica si vyžiadala 156 mŕtvych, napísala agentúra Reuters. Ďalších 151 ľudí je zranených, 29 z nich je vo vážnom stave. Medzi mŕtvymi je 26 občanov zo 14 cudzích krajín.

Polícia podľa svojho šéfa ešte pred nešťastím vedela, že sa na jednom z miest zhromaždil veľký dav a že hrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Spôsob, ako s týmito informáciami naložila, bol potom neadekvátny, dodal.

„Cítim bezmedznú zodpovednosť za bezpečnosť verejnosti pri tomto nešťastí a urobím všetko preto, aby sa takáto tragédia už neopakovala,“ povedal policajný náčelník na tlačovej konferencii. Polícia podľa neho vykoná dôsledné kontroly a okolnosti udalosti starostlivo prešetrí.

Na inej akcii bolo viac policajtov

Osláv Halloweenu sa v nedeľu (30. 10.) v Soule zúčastnili desaťtisíce ľudí, mnoho z nich mladších ako 30 rokov. Dav v kostýmoch sa tlačil na úzkom priestore, akcia nemala oficiálnych organizátorov.

Zásah polície si vyslúžil rozsiahlu kritiku. Agentúra AFP uviedla, že zatiaľ čo k oslavám zhruba 100 000 ľudí bolo do štvrti Itewon nasadených 137 policajtov, k inej akcii v juhokórejskom hlavnom meste s 25 000 účastníkmi polície vyslala 6 500 svojich príslušníkov.

„Mali by sme prísť s konkrétnymi bezpečnostnými opatreniami, ako zvládať dav, nielen v uliciach, kde sa stala táto obrovská katastrofa, ale aj na iných miestach s veľkými počtom ľudí ako sú štadióny a koncertné priestory,“ povedal prezident Jun Sok-Jol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet