Na hlavný obsah

V Ružomberku objavili tajomný hrob

Budú zisťovať, kto je v ňom pochovaný.

V Ružomberku objavili tajomný hrob
Pri kopaní vodovodnej prípojky našli hrobku s drahou cínovou rakvou. Foto: RTVS

Tajomný hrob v Ružomberku. Pri kopaní vodovodnej prípojky našli hrobku s drahou cínovou rakvou. Archeológovia nález zdokumentujú a nechajú ho v zemi. Budú zisťovať, kto je tam pochovaný.

Keď bager kopal jamu pre vodovodnú prípojku, poškodil stenu hrobky. Asi dva metre pod zemou. Bagrista zavolal odborníkov zo štátneho pamiatkového úradu.

„V hrobke sa nachádza cínová rakva, ktorá ani v tej dobe, kedy vznikla, pravdepodobne v polovici 19. storočia, vôbec nebola bežná. Mohlo si ju dovoliť iba pár ľudí, pár veľmi bohatých ľudí,“ vysvetľuje archeológ Ľuboslav Záhorec.

Zaujímavým detailom je, že cínová truhla mala aj zámok. Ale poklad v nej nebol. V rakve bola menšia drevená truhla a v nej ostatky staršej ženy. Žiadne šperky či iné cennosti – tie ostali rodine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To najcennejšie, čo pre ňu spravili, bolo práve to, že ju pochovali v tak ojedinele robenej cínovej rakve, v samostatne murovanej hrobke,“ hovorí Záhorec.

Archeológovia nechcú spresniť miesto nálezu – boja sa zlodejov. Cín je stále drahý kov. Hrobku vykopali na okraji miesta, ktoré ešte na začiatku 20. storočia slúžilo ako cintorín.

V archívoch možno pátrať, kto je v hrobke pochovaný. V polovici 19. storočia totiž v Ružomberku nezomrelo veľa starších žien, ktorých rodiny by si mohli dovoliť takú drahú rakvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny