Na hlavný obsah

V slovenských horách sa pohybuje raritný snehobiely kamzík

Na pohľad krásny jedinec to v prírode nemá jednoduché.

V slovenských horách sa pohybuje raritný snehobiely kamzík
Ilustračná snímka bieleho kamzíka. Foto: RTVS

V slovenských horách sa pohybuje raritná samica kamzíka, má snehobielu srsť. Zdokumentovať sa ju podarilo v oblasti nízkotatranského hrebeňa. Kamzičí albín je na pohľad krásny a jedinečný, no v prírode to jednoduché nemá.

Zoológ Pavel Ballo roky zbiera údaje v o tatranských kolóniách svišťa. Celkom náhodou sa mu popritom priamo z turistického chodníka podarilo nafilmovať snehobielu samicu kamzíka.

„Pásol sa pri mne. Nechodil som za ním, nestresoval som ho. Sám má stres, pretože je iný,“ vysvetlil zoológ Ballo.

Tak ako poznáme albínov medzi ľuďmi, sa občas vyskytnú aj vo zvieracej ríši. Strata pigmentu aj u kamzíkov súvisí s genetikou.

Podľa ekológa a filmára Erika Baláža je to „absolútna rarita“. Podľa jeho slov je biele sfarbenie kamzíka genetická anomália. „Som rád, že práve na Slovensku sa niečo také objavilo,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počas sčítavania kamzíkov sa podarilo objaviť ďalšiu samicu, ktorá nie je celkom biela, ale už na prvý pohľad má svetlú srsť. Nafilmovali pritom jedinečný záber. Dokazuje, že pre samcov je atraktívna napriek tomu, že je iná.

Biela kamzica je na pohľad atraktívna, ale v prírode to má oveľa ťažšie ako prirodzene sfarbené kusy v čriede.

„Albín znamená znevýhodnenie. Väčšinou ten, kto vyzerá inak, je nejako chorý či slabší. Buď sa ho jedinci v čriede stránia alebo sa ho snažia uloviť predátori,“ vysvetlil Baláž. Takéto správanie ľudí môže spôsobiť aj úhyn vzácnych druhov vo voľnej prírode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko