Na hlavný obsah

V USA budú v piatich štátoch rozhodovať o interrupciách

Urobia tak popri doplňujúcich voľbách do kongresu.

V USA budú v piatich štátoch rozhodovať o interrupciách
Vlajka Spojených štátov. Foto: Pixabay.com

Obyvatelia v piatich amerických štátoch budú v utorok (8. 11.) popri celonárodných doplňujúcich voľbách do Kongresu hlasovať aj v referendách o práve na interrupcie. Informovala o tom stránka televíznej stanice NBC News.

Voliči v Kalifornii, Michigane a Vermonte budú hlasovať o tom, či by právo na umelé prerušenie tehotenstva malo byť súčasťou ústavy týchto štátov. Interrupcie sú v týchto štátoch povolené.

Obyvatelia v Kentucky, kde takéto zákony v súčasnosti zakazujú, rozhodnú o ústavnom potvrdení tohto zákazu.

V Montane budú voliči rozhodovať o návrhu zákona, ktorý by od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vyžadoval poskytnutie starostlivosti deťom narodeným v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva a akýmkoľvek spôsobom.

Ide o deti narodené pomocou prirodzeného pôrodu, cisárskeho rezu či umelo vyvolaného potratu. Vysvetlil to na svojej webovej stránke verejný rozhlas v tomto štáte (Montana Public Radio).

V prípade schválenia bude zdravotníkom, ktorí takúto starostlivosť neposkytnú, hroziť trest odňatia slobody až do 20 rokov a finančná pokuta 50 000 dolárov (asi 50 648 eur).

Experti legislatívu kritizujú

Americké zduženie gynekológov a pôrodníkov (ACOG) uviedlo, že takáto „krutá“ legislatíva môže viesť v zložitých situáciách k agresívnym metódam liečby. To by mohlo „predĺžiť utrpenie“ a odoprieť rodinám možnosť výberu, píše NBC News.

Najvyšší súd Spojených štátov v júni roka 2022 zrušil rozhodnutie v prípade „Roeová verzus Wade“ z roku 1973. To zakotvovalo právo ženy na interrupciu.

Súd tým právomoc rozhodovať o práve na umelé prerušenie tehotenstva prenechal jednotlivým štátom, konštatuje NBC News. Interrupcie v súčasnosti nepovoľuje 13 štátov USA vrátane Kentucky.

Voliči v americkom štáte Kansas v augustovom referende odhlasovali zachovanie v ústave zakotveného práva na interrupciu.

Američania si budú v utorok a v doplňujúcich voľbách voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov Kongresu a 35 senátorov. V niektorých štátoch sa konajú aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet