Na hlavný obsah

Kansaský republikán žiada prepočet hlasovania o potratoch

Chce tým zvrátiť výsledky hlasovania, ktoré zákaz potratov zamietlo.

Kansaský republikán žiada prepočet hlasovania o potratoch
Ilustračná snímka-pochod odporcov interrupcii. Foto: TASR/AP

Kansaský republikánsky zástanca potratov Mark Gietzen je ochotný zaplatiť 229 000 dolárov (223 000 eur) za prepočet výsledkov nedávneho hlasovania o úprave legislatívy k potratom. Domnieva sa, že tak môže výsledok zvrátiť. Informovala o tom agentúra AFP.

Kansasačania na začiatku augusta hlasovali o návrhu na zmenu ústavy, ktorý bol obmedzený alebo zrušil právo na potrat. Bolo to prvé referendum od júnového zrušenia ústavného práva na ukončenie tehotenstva najvyšším súdom.

Kansasané návrh v hlasovaní zamietli a rozdiel medzi odporcami a tými, ktorí návrh schválili, je 165 000 hlasov.

Gietzen stojí na čele malej krajne pravicovej skupiny, ktorá si hovorí Kansaské republikánske zhromaždenie. V rozhovore s denníkomThe Kansas City Star povedal, že je pripravený zaplatiť za prepočet, pretože si myslí, že to môže výsledok zmeniť. Gietzen chce zaplatiť zo svojho a z peňazí darcov.

Hlasovanie bolo bez problémov a AP k prípadu Kansasu pripomína súčasnú situáciu v USA, kde kolujú nepodložené zvesti o volebných podvodoch, a to najmä medzi stúpencami Donalda Trumpa. Exprezident dodnes neuznal svoju volebnú porážku z roku 2020.

Podľa kansaského zákona musia byť pred začiatkom prepočtu volebného výsledku zložené peniaze na uhradenie výdavkov. Ak prepočet zmení výsledok, vyplatia peniaze späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet