Na hlavný obsah

V Žilinskom kraji vládne nespokojnosť s reformou nemocníc

Dvom z nich hrozí, že sa dostanú do najnižšej kategórie.

Protesty proti plánovanej reforme nemocníc v Žilinskom kraji sa zrejme zopakujú. Dvom nemocniciam hrozí, že sa dostanú do najnižšej kategórie.

Na Orave a Liptove tento plán rezortu zdravotníctva vyvolal veľký nesúhlas. Spisujú tam petíciu a riaditeľ nemocnice je pripravený držať protestnú hladovku.

Nemocnice v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej sa majú presunúť z kategórie regionálnych zaradení do poslednej z piatich kategórií.

Mali by sa z nich stať komunitné zariadenia. Riaditelia nemocníc si to vypočuli na minulotýždňovom rokovaní na ministerstve zdravotníctva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najbližšia regionálna nemocnica by tak bola v Dolnom Kubíne.

„Ministerstvo hovorí, že 92 % obcí z okresu Námestovo a Tvrdošín má dosah do Dolného Kubína do tridsiatich minút. A to nie je pravda. V niektorých prípadoch je to až do hodiny a v zimnom období to bude aj hodina a pol,“ avizoval poslanec Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igor Janckulík (KDH).

Riaditeľ nemocnice v Trstenej sa obáva, že v prípade oklieštenia odborných výkonov by bola ohrozená aj budúcnosť za milióny eur zrenovovaného gynekologicko-pôrodnícke oddelenia.

„My budeme mať možnosť do marca pripomienkovať návrhy a zozbierame argumenty ktoré, tak ako máme zatiaľ informácie, nás stále presviedčajú o tom, že tak, ako máme nemocnice už zoptimalizované, tak by mali fungovať aj ďalej,“ vyjadrila sa predsedníčka ŽSK Erika Jurínová (OĽANO).

Približne 500 obyvateľov Hornej Oravy protestovalo proti optimalizácii nemocníc už minulý rok.

Situáciu napokon prišli upokojovať predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Riaditeľ nemocnice v Trstenej Marián Tholt tvrdí, že protesty budú opakovať. Odhodlaný je aj držať hladovku pred parlamentom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny