Na hlavný obsah

V známom kláštornom komplexe v Kyjeve zasahujú ukrajinské bezpečnostné zložky

Pred týždňom sa v ňom malo spievať o „matičke Rusi."

V známom kláštornom komplexe v Kyjeve zasahujú ukrajinské bezpečnostné zložky
Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Foto: Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU)

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú počas utorka (22. 11.) raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

Ako s odvolaním sa na SBU informovala britská stanica BBC, cieľom operácie je zabrániť využitiu kláštora ako bunky „ruského sveta“.

Podľa BBC razie v areáli a objektoch kláštora vykonávajú príslušníci SBU, Národnej polície a Národnej gardy. Preverujú oznámenia, že priestory patriace ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa využívajú ako skrýše sabotážnych a prieskumných skupín a cudzích občanov či na skladovanie zbraní.

BBC podotkla, že SBU začala pred týždňom viesť vyšetrovanie prípadu spevu piesne Matka Rus v jednom z chrámov kláštora.

„Počas bohoslužby zazneli v chráme tézy propagandistického charakteru, ktoré vychvaľovali ruský svet,“ uviedla vtedy SBU vo svojom vyhlásení. Pre podozrenie, že tým došlo k schvaľovaniu agresie Ruska proti Ukrajine, bolo v kauze začaté trestné konanie.

Vedenie kláštora v súvislosti s tým informovalo, že kňaz, ktorý danú bohoslužbu slúžil, dostal od predstavených zákaz viesť liturgiu a modlitby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet