Na hlavný obsah

Väčšina lídrov združenia APEC na záver samitu odsúdila vojnu na Ukrajine

Kritizovali konflikt a globálne ekonomické otrasy, ktoré rozpútal.

Väčšina lídrov združenia APEC na záver samitu odsúdila vojnu na Ukrajine
Na snímke logo samitu APEC v Thajsku. Foto: Bangkok Post

Väčšina lídrov združenia Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) na záver dvojdňového samitu v thajskom Bangkoku odsúdila vojnu na Ukrajine.

V spoločnej deklarácii 21 krajín APEC-u kritizovalo konflikt a globálne ekonomické otrasy, ktoré rozpútal. Informovala o tom agentúra AFP.

„Väčšina členov ostro odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a zhoršuje existujúcu nestabilitu globálnej ekonomiky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem zmeny názvu organizácie bolo toto vyhlásenie doslovne rovnaké ako vyhlásenie skupiny G20 vydané v stredu (16. 11.) po samite v Indonézii a údajne bolo výsledkom intenzívneho diplomatického dohadovania, píše AFP.

Skupina G20 napriek značným názorovým rozdielom nakoniec prijala záverečnú deklaráciu, v ktorej väčšina jej členov ostro odsúdila ruskú vojnu proti Ukrajine. Do protokolu zaznamenali aj nesúhlas Ruska s deklaráciou.

Ruský prezident Vladimir Putin sa odmietol zúčastniť na samite G20 na ostrove Bali, kde namiesto neho odcestoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Na samit APEC zasa poslal podpredsedu vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet