Na hlavný obsah

Väčšina krajín G20 dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine

Vyplýva to o záverečného vyhlásenia samitu v Indonézii.

Väčšina krajín G20 dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine
Na ilustračnej snímke logo samitu G20 v Indonézii. Foto: Profimedia

Väčšina členov skupiny najväčších svetových ekonomík G20 dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine. Vyplýva to zo záverečného vyhlásenia samitu na indonézskom ostrove Bali. Informovali o tom viaceré zahraničné agentúry. Štáty sa tiež zhodli, že hrozby použitím jadrových zbraní sú neprijateľné.

„Väčšina členov (G20) dôrazne odsudzuje vojnu na Ukrajine,“ citovala z textu vyhlásenia agentúra AFP. Medzi členskými štátmi skupiny, ktorej súčasťou sú aj Rusko a Čína, sa však názory na konflikt rôznia, uviedla agentúra Reuters.

Podľa agentúry DPA hrozilo, že samit neschváli záverečné vyhlásenie pre rozdielne hodnoteniu vojny na Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters sa vo vyhlásení tiež uvádza, že štáty odmietajú hrozby použitia jadrových zbraní. Zároveň uznávajú, že vojna na Ukrajine podkopáva globálny hospodársky rast.

Štáty tiež uvítali dohodu o preprave poľnohospodárskych komodít cez Čierne more, ktorú sprostredkovali Ukrajina a Rusko za účasti OSN a Turecka.

Krajiny G20, ktoré patria medzi najväčších producentov skleníkových plynov, sa zaviazali, že do roku 2100 udržia globálne otepľovanie na úrovni nižšej ako 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím. K podobnému cieľu sa zaviazali aj na minuloročnom samite v Ríme.

Členské krajiny chcú zrušiť napríklad podporu neefektívnych zdrojov fosílnych palív alebo znížiť využívanie uhlia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet