Na hlavný obsah

Viaceré futbalové zväzy požiadali svojich kapitánov, aby nenosili na MS v Katare dúhové pásky

Dôvodom sú sankcie, ktorými pohrozila FIFA.

Kapitánska dúhová páska na podporu LGBT+ ľudí.
Kapitánska dúhová páska na podporu LGBT+ ľudí.Foto: Twitter

Futbalové zväzy Anglicka, Walesu, Dánska, Nemecka, Holandska, Belgicka a Švajčiarska požiadali svojich kapitánov, aby na Majstrovstvách sveta vo futbale 2022 v Katare nenosili dúhové pásky na podporu LGBT+ ľudí. Informuje o tom britský denník The Guardian.

Pôvodné rozhodnutie nosiť kapitánske dúhové pásky, ktorým chceli podporiť LGBT+ menšinu v štáte, kde sú vzťahy párov rovnakého pohlavia protiprávne, odvolali po tom, čo Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pohrozila športovými sankciami.

„FIFA sa jasne vyjadrila, že ak budú naši kapitáni nosiť pásky počas hry, uloží im športové sankcie. Ako národné zväzy nemôžeme našich hráčov postaviť do pozície, v ktorej by mohli čeliť športovým sankciám, vrátane udelenia žltých či červených kariet. Preto sme požiadali kapitánov, aby sa nepokúšali nosiť pásky počas MS,“ napísali v spoločnom vyhlásení.

Predstavitelia futbalových zväzov uviedli, že boli za nosenie dúhových pások pripravení zaplatiť pokuty. Nemôžu však svojich hráčov postaviť do pozície, že by museli opustiť hraciu plochu.

„Sme veľmi frustrovaní z rozhodnutia FIFA, ktoré je podľa nás bezprecedentné. Naši hráči a tréneri vyjadrili sklamanie, pretože sú silnými zástancami inklúzie. Podporu tak vyjadria iným spôsobom,“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport