Na hlavný obsah

Vláda schválila všeobecný hospodársky záujem na dodávku elektriny domácnostiam

Chce zabezpečiť, aby domácnosti vedeli uhrádzať svoje záväzky.

Vláda schválila všeobecný hospodársky záujem na dodávku elektriny domácnostiam
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Slovenské elektrárne by mali dodať v budúcom roku elektrinu pre domácnosti z jadrových zdrojov za stanovenú cenu 61,20 eur za megawatthodinu v množstve 5,79 terawatthodiny (TWh).

Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike. Ten v stredu (16. 11.) schválila vláda.

„V prípade zraniteľných odberateľov by zohľadnenie súčasnej úrovne trhovej ceny elektriny v regulovanej cene znamenalo jej extrémne zvýšenie oproti súčasnosti. Pri zohľadnení aktuálnych trendov vývoja trhovej ceny by zvýšenie koncovej ceny elektriny pre domácnosti mohlo prekročiť 235 %“. Upozornilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k materiálu.

Podľa rezortu existuje riziko, že by sa významne zvýšil podiel domácností, ktoré nebudú schopné uhradiť svoje záväzky. A to či už v rámci zálohových platieb, alebo vyúčtovania energií.

Vláda schválila VHZ napriek tomu, že Európska komisia zatiaľ neschválila zmluvu o dodávkach elektriny za stanovenú cenu. Tú pripravil rezort hospodárstva na základe podpísaného memoranda so Slovenskými elektrárňami.

„Európska komisia po sérii rokovaní v zásade súhlasila s predložením tohto materiálu na schválenie vládou SR s tým, že po vykonaní požadovaných zmien v zmluve nebude predkladané riešenie zahŕňať prvok štátnej pomoci, a tak bude z pohľadu Európskej komisie prijateľné,“ uviedol rezort.

Celkový objem elektriny sa bude zvyšovať o ďalších 0,03 TWh za každý kalendárny mesiac roka 2023 nasledujúci po mesiaci, v ktorom dôjde k spusteniu do prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika