Na hlavný obsah

Výbuch v centre Istanbulu zabil šesť ľudí a vyše 80 zranil

Podľa Erdogana zaváňa terorizmom.

Explózia na rušnej ulici pre peších v centre Istanbulu v nedeľu (13. 11.) zabila šesť ľudí a 81 ďalších zranila. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana išlo o bombový útok, ktorý „zaváňa terorizmom“.

K výbuchu došlo na obchodoch a reštauráciami lemovanej ulici Istiklal okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ). Na miesto vzápätí dorazili záchranári aj hasiči a polícia ulicu uzavrela. V čase útoku sa po ulici prechádzali ľudia, ktorí vyrazili na nákupy, turisti a rodiny.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytili hlasný výbuch a šľahajúce plamene. Na mnohých ďalších záberoch z následkov explózie sú vidieť aj obete ležiace na ulici plnej črepov z vysypaných výkladov. Turecký Červený polmesiac informoval, že pre množstvo zranených boli do okolitých nemocníc prevezené ďalšie zásoby krvi.

Turecký prezident Erdogan uviedol, že o život prišlo šesť ľudí. Polícia a úrad guvernéra incident podľa neho vyšetrujú a analyzujú zábery z miesta. „Páchatelia tohto odporného útoku budú odhalení,“ povedal prezident dve hodiny po výbuchu a zdôraznil, že útočníci budú potrestaní.

V útoku mala hrať úlohu žena

Upozornil, že podľa prvých informácií v útoku „hrala úlohu žena“. „Snahy poraziť Turecko a turecký ľud prostredníctvom terorizmu dnes zlyhajú rovnako ako včera a rovnako ako zlyhajú aj zajtra,“ povedal prezident na tlačovej konferencii. „Bolo by nesprávne tvrdiť, že ide nepochybne o teroristický útok, ale prvý vývoj a prvé informácie od môjho guvernéra sú také, že to zaváňa terorizmom,“ dodal.

Viceprezident Fuat Oktay neskôr uviedol, že podľa aktuálnych informácií bolo zranených 81 ľudí, pričom stav dvoch z nich je vážny. Pôvodne úrady informovali o viac ako 50 zranených. Viceprezident s ministrom vnútra Süleymanom Soyluom na miesto výbuchu dorazil po zhruba štyroch hodinách.

Rovnako ako Erdogan tiež Oktay povedal, že išlo zrejme o teroristický útok. Vo svojom vyhlásení pre tlač obvinil „ženu“, ktorá „bombu odpálila“, bez toho, aby spresnil, či bola medzi obeťami, píše agentúra AFP. „Túto záležitosť vyriešime veľmi rýchlo,“ povedal viceprezident novinárom.

„Keď som počul výbuch, skamenel som. Ľudia stuhli a pozerali sa na seba, potom začali utekať preč. Čo iné môžete robiť,“ povedal 45-ročný Mehmet Akus, ktorý pracuje v jednej z miestnych reštaurácií.

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) rýchlo zakázala médiám vysielať zábery z miesta výbuchu, čo tlačový hovorca tureckého prezidenta, zdôvodnil tým, že treba „zabrániť strachu, panike a nepokojom v spoločnosti a (riskovať), že to poslúži cieľom teroristických organizácií“.

Viaceré krajiny, vrátane Českej repuboliky, Grécka, Británie, Egypta, Ukrajiny, Azerbajdžanu a Pakistanu vyjadrili sústrasť pozostalým a útok odsúdili. Predseda Európskej rady Charles Michel označil správy prichádzajúce z Istanbulu za strašné, kondoloval obetiam a uviedol, že je v myšlienkach s obyvateľmi Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet