Na hlavný obsah

Výpovede lekárov v Banskobystrickom kraji robia nemocniciam veľké problémy

Pripravujú tak krízové scenáre.

Výpovede lekárov v Banskobystrickom kraji robia nemocniciam veľké problémy
Na ilustračnej snímke komplex Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Vzhľadom na hromadné výpovede lekárov nemocnice už pripravujú krízové scenáre. V prípade Banskej Bystrice by odchod lekárov znamenal aj stop plánovaných transplantácií v Rooseveltovej nemocnici.

Tiež v Detskej fakultnej nemocnici by nedokázali chirurgicky riešiť ani akútnych detských pacientov.

V Banskobystrickom kraji je zlá situácia v nemocnici s poliklinikou vo Zvolene, kde podala výpoveď zhruba pätina lekárov. Ešte horšie je to priamo v krajskom meste. V Rooseveltovej nemocnici je vo výpovednej lehote takmer tretina a v Detskej fakultnej polovica lekárov.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

Vzájomná výpomoc

Na krízovom štábe v stredu (23. 11.) riaditelia nemocníc riešili krízový scenár od začiatku decembra.

„Od 1. do 5. decembra sa nastavili služby medzi jednotlivými nemocnicami. Došlo k dojednaniu, ako si vzájomne budú pomáhať,“ avizovala prednostka Okresného úradu v sídle kraja Martina Mészáros Bariaková.

Veľké nemocnice budú pacientov podľa možností odkláňať do menších okresných. Podľa riaditeľky Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníkovej, v prípade odchodu lekárov vedia zabezpečiť len akútnu starostlivosť.

„Prvých päť dní neodkladná zdravotná starostlivosť. Funkčnosť urgentu sa posilní. Všetci pacienti, nechcem to teraz nadľahčiť, ale keď prídu s pretrvávajúcimi bolesťami hrdla alebo problémami pri močení, takýmto pacientom nebudeme schopní poskytnúť zdravotnú starostlivosť a budeme ich odkláňať,“ doplnila Lapuníková.

Znamená to napríklad aj odkladanie plánovaných transplantácií. Pokiaľ to nie je akútna transplantácia, dodala Lapuníková.

Ešte horšie je na tom Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici. Vo výpovedi je polovica lekárov. Ak sa s vládou nedohodnú, skolabuje detská chirurgia.

„Máme výpovede vo veľkom počte a máme problém zabezpečiť detského akútneho chirurgického pacienta,“ povedal riaditeľ Juraj Gallo.

Najbližšie pracovisko schopné zoperovať detského pacienta je pritom v Martine. Riaditelia nemocníc apelujú na obe strany sporu, aby sa snažili dohodnúť.

V Stredoslovenskom srdcovocievnom ústave a v nemocniciach v Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote, Veľkom Krtíši, Lučenci a Revúcej neevidujú žiadnu, v Brezne len jednu výpoveď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál