Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií nútia mestá a obce šetriť aj na bežných výdavkoch

Hovoria aj o rušení plánovaných investícií.

Vysoké ceny energií nútia mestá a obce šetriť aj na bežných výdavkoch
ysoké ceny energií nútia mestá a obce šetriť na svojich investíciách i na bežných výdavkoch. Foto: RTVS

Ceny energií sú vražedné. Hovorí starosta obce Černík v novozámockom okrese. Vysoké ceny energií nútia mestá a obce šetriť na svojich investíciách i na bežných výdavkoch. Starosta hovorí, že plánované investície si aj tak nebudú môcť dovoliť.

Obec Černík s ročným rozpočtom pol milióna eur, minula vlani na energie vo svojich budovách mesačne zhruba 20 000 eur. Starosta upozorňuje, že budúci rok budú na to potrebovať päťnásobne viac. Hovorí o rušení plánovaných investícií. Najbližšie chceli v dedine vybudovať kamerový systém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jednoducho ten kamerový systém robiť nemôžeme. Malo to byť niečo cez 20 000 eur. Pre takúto obec je to značná suma, našetrili sme si na to,“ vysvetľuje starosta Černíka Peter Stuchlý (Hlas-SD).

Obec dala vlani urobiť úspornejšie verejné osvetlenie. Aj tak ho musí kvôli vysokým cenám elektriny na noc vypínať.

„Po 23.30 do štvrtej rána to musíme obmedzovať tak, aby sme dokázali nejako udržať ceny energií na únosnej miere,“ hovorí starosta.

V Lehote v okrese Nitra, ktorá má ročný rozpočet 800 000 eur, platili minulú zimu za verejné osvetlenie mesačne 1 200 eur. Tento mesiac zaplatia 2 600 eur a starosta predpokladá, že budúci mesiac to bude ešte o zopár stoviek viac. Aj oni zrušia plánované investície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko