Na hlavný obsah

Vysoké školy od 17. novembra výučbu neprerušia

Trvajú na splnení požiadaviek rektorskej konferencie.

Vysoké školy od 17. novembra výučbu neprerušia
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Vysoké školy a univerzity sa dohodli neprerušiť od 17. novembra výučbu a budú pokračovať v napĺňaní ich poslania. Zároveň však trvajú na splnení všetkých požiadaviek deklarovaných Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK) vo výzve Zabráňme kolapsu vysokých škôl na Slovensku.

SRK víta otvorenú a konštruktívnu komunikáciu s ministrom školstva Jánom Horeckým a prípravu memoranda o porozumení a spolupráci. Vysoké školy sa ako autonómne inštitúcie môžu rozhodnúť pre zotrvanie v protestnej pohotovosti.

Snahou rektorov je dlhodobé zlepšovanie podmienok, v akých sa vysokoškolské vzdelávanie, veda, výskum a umelecká činnosť realizujú.

„Dôvodmi nášho rozhodnutia je napĺňanie požiadaviek deklarovaných 13. septembra v záujme zabezpečenia riadneho chodu vysokých škôl, prísľuby predsedu vlády a ministra školstva o splnení všetkých požiadaviek, ako aj túžba študentov a pedagógov pokračovať v prezenčnej výučbe po dvoch rokoch dištančnej výučby,“ uviedol prezident SRK Rudolf Kropil.

V budúcoročnom rozpočte pre verejné vysoké školy štát dofinancuje nárast cien energií v roku 2023. SRK to prisľúbil minister školstva. Konferencia chce, aby sa počas roka 2023 rozpočet na vysoké školy navýšil na úroveň roka 2020 bez valorizácie.

V kontexte návrhu rozpočtu pre verejnú správu a kapitoly pre vysoké školy SRK odmieta argument predpisovania znižovania počtu vysokoškolských zamestnancov. Žiada stabilizáciu počtu a platov zamestnancov.

Zároveň apeluje na spoločnosť, v kontexte 17. novembra 2022, ktorý je Dňom boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodným dňom študentstva, aby vzdelanie vnímala ako spoločenskú prioritu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko