Na hlavný obsah

Výučba na univerzitách pokračuje, problémom sú však vysoké ceny energií

Pomoc žiadajú od štátu.

Protestné zatváranie vysokých škôl sa nekoná. Ministerstvo školstva podľa rektorov plní svoje sľuby. Vyučovanie tak pokračuje.

No v prípade niektorých škôl je otázne – dokedy. Mnohé nevedia zohnať dodávateľov energií na budúci rok.

Podľa prezidenta rektorskej konferencie mnohé vysoké školy nemajú dodávateľa energií na budúci rok. Najväčšej univerzite hrozí, že sa zatvorí, pretože nebude vedieť kúriť ani svietiť.

„Z rozhovorov s potenciálnymi dodávateľmi vyplynulo, že kým štát nezastropuje ceny energií, je pre nich, dodávateľov, príliš veľkým rizikom ísť do zmluvného kontaktu s takým veľkým kolosom, akým je Univerzita Komenského,“ vysvetlila z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského Lenka Miller.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Univerzita Komenského spravuje asi 200 budov. Ak by nemali dodávateľa energii, zatvorili by sa nielen školy, ale aj internáty. Univerzita pripravuje nové verejné obstarávanie. Dodávateľa musí nájsť do konca roka.

Požiadala preto o pomoc štát. Minister školstva odporúča vysokým školám spojiť sa, aby mali silnejšiu vyjednávaciu pozíciu.

„Hovoril som s pánom rektorom, odporučil som mu postup, ako postupovať, nakontaktoval som ho na veľký štátny podnik, ktorý určite bude zabezpečovať na národnej úrovni dodávku tepla a energie pre verejnú správu,“ avizoval minister školstva Ján Horecký.

Vysoké školy ešte v septembri adresovali vláde požiadavky, ktoré by zabránili ich kolapsu. Vláda im odvtedy napríklad poslala sedemnásť miliónov eur na energie, sľúbila dofinancovanie projektov. Pomoc s energiami majú prisľúbenú zatiaľ do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko