Na hlavný obsah

Vzniká nová politická strana. Na jej čele stojí europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová

Ambície má vysoké.

Na Slovensku vzniká nová politická strana. Stojí za ňou Lucia Ďuriš Nicholsonová. Europoslankyňa tvrdí, že ambície má vysoké a preferencie podceniť nechce. Postupne začala do projektu oslovovať viaceré známe tváre. V hre je aj spájanie strán.

Spoluzakladateľka strany SaS, líderka v sociálnej oblasti a dvojka volebnej kandidátky. Takto sa dlhé roky profilovala Ďuriš Nicholsonová. Od Richarda Sulíka nakoniec odišla. Teraz zakladá vlastnú stranu. Zamerať sa chce najmä na tzv. chlebové témy.

„Nemáme ambíciu byť ďalším politickým planktónom, stranou, ktorá získa 6 percent, ale máme ambíciou byť stranou, ktorá bude vo vláde. Ašpirujeme na dvojciferné čísla,“ hovorí poslankyňa Európskeho parlamentu Ďuriš Nicholsonová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vstup Martina Klusa do strany môžu zmariť aj jeho diplomatické ciele. V hre je však aj ďalší odídenec z SaS – expert na sociálne témy Jozef Mihál.

„Dopyt po novej strane tu je, pretože volič na Slovensku je mimoriadne prelietavý, túži po nových tvárach a z tohto titulu určite minimálne jedna politická strana, ktorá momentálne nie je v parlamente a možnože ešte ani neexistuje tú má veľkú šancu,“ vysvetľuje politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Europoslankyňa si vie predstaviť aj spájanie viacerých strán. O takejto alternatíve rokovala Pavlom Mackom z Občianskych demokratov Slovenska.

„Sami na Slovensku pomery nezmeníme, a preto sa chceme spájať s podobnými ako sme my, a je treba vytvoriť jeden spoločný veľký blok,“ avizuje predseda ODS Macko.

Europoslankyňa pôvodne rokovala aj s Mikulášom Dzurindom, Ivanom Miklošom a Ivanom Korčokom. Poslední dvaja menovaní sa už do politiky nehrnú, a preto od tejto myšlienky ustúpila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko