Na hlavný obsah

Začal sa Festival Slovenská Tepláreň

Odštartoval na Zámockej ulici.

Začal sa Festival Slovenská Tepláreň
Ilustračná snímka – festival Slovenská Tepláreň. Foto: RTVS

Začal sa Festival Slovenská Tepláreň. Organizátori chcú vyjadriť spolupatričnosť rodinám a blízkym Juraja a Matúša, ktorých zavraždili pred bratislavským barom. Festival odštartoval symbolicky – na Zámockej ulici.

Uzavreli Zámockú ulicu, postarali sa o maximálnu bezpečnosť, zavolali umelcov – organizátori Festivalu Tepláreň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Po ľútosti, akéhosi pocitu bezmocnosti, nastúpila sila sa s tým nejakým spôsobom vysporiadať. A keďže vieme robiť kultúrne akcie, tak sme sa takto rozhodli. Máme viac ako 350 kapiel, umelcov a umelkýň, viac ako 360 priestorov od malej bagetérie po štátne inštitúcie. Toto mne dáva nádej, a verím, že aj mnohým ostatným, že reakcia spoločnosti bude silná ,“ povedal Michal Kaščák, organizátor festivalu Slovenská tepláreň.

Aby bolo Slovensko krajinou, kde sa každý a každá môže cítiť bezpečne. A kde sa príslušnosť k akejkoľvek menšine prijíma s rešpektom ako prirodzená súčasť spoločnosti. Na festivale spievajú, diskutujú, čítajú listy.

„Čítame listy, ktoré sú jednak od matky jedného zo zavraždených, ale aj od Radky, ktorá bola postrelená,,“ dodal Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Majiteľ baru Tepláreň Roman Samotný na otázku, či ho takáto obrovská odozva prekvapila, odpovedal: „Priznám sa že áno. Nečakal som, že tá reakcia bude taká veľká. Obával som sa aj, že preváži to bagatelizovanie tohto činu. Takáto veľká podpora ma veľmi potešila. Som za ňu veľmi vďačný.“

Tému nenásilia, spolupatričnosti a tolerancie bude festival Slovenská Tepláreň reprezentovať postupne v malých aj väčších slovenských mestách do konca novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko