Na hlavný obsah

Záchranári našli ôsmu obeť zosuvov pôdy na talianskom ostrove

Ďalší štyria ľudia ostávajú nezvestní.

Záchranári našli ôsmu obeť zosuvov pôdy na talianskom ostrove
Zosuv pôdy so sebou stiahol aj niekoľko áut. Foto: TASR/AP

Záchranári na talianskom ostrove Ischia v pondelok (28. 11.) našli ôsmu obeť sobotňajších (26. 11.) zosuvov pôdy. Podľa úradov ide o muža. Po ďalších štyroch nezvestných záchranári stále pátrajú. Odstraňovanie nánosov bahna je boj s časom, nádej na nájdenie živých rýchlo klesá, uviedla agentúra ANSA.

Prudké dažde v sobotu ráno vyvolali na Ischii zosuvy pôdy. Prúd bahna zmietol v obci Casamicciola desať domov, v mori potom skončili desiatky zaparkovaných áut a mikrobusov. Talianska vláda v regióne vyhlásila na rok núdzový stav a uvoľnila prvú časť okamžitej pomoci vo výške dva milióny eur.

Na ostrove pôsobí 160 hasičov so 70 vozidlami, ktorí prišli z iných častí Talianska. Pri pátraní po nezvestných pomáhajú tiež psovodi a tímy s bezpilotnými lietadlami. Potápači so sonarom prehľadávajú morské dno blízko prístavu.

Ulice obce Casamicciola na severe ostrova pokrylo asi 20 centimetrov bahna, ktoré zasychá. Hasiči pokračujú v kopaní, aby umožnili prístup k zavaleným domom. Dobrovoľníci pomáhajú s upratovaním. Ľudia z poškodených domov v sprievode hasičov vo svojich príbytkoch hľadajú osobné veci. Hasičov čaká tiež odpratávanie vrakov áut zaplavených bahnom.

Ischia je najväčším ostrovom v Neapolskom zálive. Na sopečnom ostrove s rozlohou 46 štvorcových kilometrov žije celoročne približne 63 000 ľudí, v lete ich tam je viac ako 200 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet