Na hlavný obsah

Zdravotnícki pracovníci chcú systémové zmeny

Stabilizačné príspevky sú podľa nich málo.

Zdravotnícki pracovníci chcú systémové zmeny
Na snímke zdravotnícke pracovníčky. Foto: RTVS

Stabilizačné príspevky sú málo, chceme systémové zmeny. Na kroky vlády reagujú kritikou zdravotnícki pracovníci naprieč celým sektorom. Hrozba odchodu lekárov a núdzového stavu navyše nahráva nemocniciam v českom či rakúskom pohraničí. S násobne vyššími platmi a ďaleko lepšími podmienkami sú pre zdravotníkov prijateľnejším riešením.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Detská psychiatrická nemocnica v obci neďaleko Českých Budějovíc ponúka lekárom náborový príspevok vo výške milióna českých korún, teda približne 40 000 eur. Nie je jediná.

Aj ďalšie nemocnice v pohraničí cielia na nespokojných slovenských lekárov. Pediatričke Tatiane Spevákovej ponúkli násobne vyšší plat. Mesačne by zarobila 11 000 eur. Ponuku neprijme, nemôže však hovoriť za všetkých kolegov.

„No, kto by to nezvažoval. Máme tu aj tú skúsenosť, že v týchto krajinách ako je Česko a Rakúsko, je aj pacient spokojnejší so službami. Nielen preto, že lekár je pokojnejší, ale majú tam aj väčšie obsadenie sestier. Oddelenia sú lepšie vybavené, izby sú priestrannejšie a s lepšími sociálnymi zariadeniami,“ povedala.

Finančné lákadlo

Neefektivita, neporiadok a chaos. Podobné slová opakovane vychádzajú aj z úst lekárskych odborárov. Tvrdia, že im nejde o platy, ale o zlepšenie systému. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) napriek tomu prišiel s finančným lákadlom – desaťtisícmi eur pre lekárov, tisícmi pre ostatných zdravotníkov v nemocniciach. Jednorazovo.

„Pre sestry, záchranárov, sanitárov, fyzioterapeutov, laborantov a všetky ostatné profesie, ktorých je dokopy približne 24 v tomto prípade, je paušál na tri roky 5 000 eur,“ ozrejmil.

Od tých, pre ktorých je príspevok určený, sa ozýva kritika. Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský hovorí, že nespokojnosť vyjadrujú mesiace. Vláda s nimi napriek tomu nerokuje.

„Zrazu sa dá nájsť 5 000 eur na stabilizáciu záchranárov. Keď sme požadovali navyše, tak sa nenašlo. Príde mi to ako kupovanie. S tým určite súhlasiť nebudeme. Chceme zmeniť systém, reformu záchrannej zdravotnej služby, takisto aj navýšenie koeficientu, ktoré malo byť výrazné,“ uviedol.

Podľa šéfa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya je riešenie jednoduché – vrátiť sa k pôvodným plánom a to zvýšeným koeficientom pre všetkých.

„V každom prípade navrhované stabilizačné príspevky sú nesystémovým krokom. Je to opäť výmysel ministra financií a nerieši to situáciu,“ myslí si.

Po systémových riešeniach volajú aj zdravotné sestry, ktorých je už dnes v systéme kritický nedostatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál