Na hlavný obsah

Sulík: Sme tesne pred kolapsom zdravotníctva

Zdravotníctvo je podľa neho v horšom stave ako pred nástupom OĽANO.

Sulík: Sme tesne pred kolapsom zdravotníctva
Predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Predseda SaS Richard Sulík v piatok (25. 11.) povedal, že ak nedôjde k dohode vlády s lekárskymi odborármi, tak to bude mať katastrofálne následky na zdravie občanov Slovenska. Bude to tiež podľa neho znamenať, že premiér Eduard Heger (OĽANO) zlyhal na plnej čiare.

„Sme tesne pred kolapsom zdravotníctva na Slovensku,“ uviedol Sulík s tým, že celé mesiace vláda a hlavne minister financií Igor Matovič (OĽANO) ignorovali snahy lekárov a riešili iba samých seba, pričom ich najväčším problémom bola strana SaS.

„Opäť sa potvrdilo, že najväčším zdrojom problémov tejto vlády je Igor Matovič,“ myslí si Sulík. Zdravotníctvo bolo premiérovou témou a nemal to nechať riešiť ministra financií, ktorý podľa neho zneužíva svoj post na osobné pomsty.

„Slovensko potrebuje premiéra, ktorý dokáže moderovať diskusiu medzi svojím ministrom a odborármi,“ povedal Sulík a dodal, že zdravotníctvo je dnes v horšom stave ako pred nástupom OĽANO.

SaS vyzvala vládu, predovšetkým ministra financií a premiéra, aby sa vrátili k ponuke, ktorú predstavili v utorok (22. 11.), teda navýšenie platov lekárov o 35 %. Požiadala aj odborárov, aby spravili dostatočný ústupok na to, aby došlo k finálnej dohode.

Ďalšia Matovičova „atómovka“

Podľa členky zdravotníckeho parlamentného výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) bude nedohoda veľmi zlou správou pre pacientov, zdravotnícke zariadenia i lekárov. Zdôraznila, že SaS stojí na strane pacienta.

Podotkla, že rezort zdravotníctva pravidelne nosil návrhy na zlepšenie situácie v systéme zdravotníctva, no ministerstvo financií ich zakaždým zmietlo zo stola. „Štrajková pohotovosť je výsledok osobnej pomsty Matoviča voči (ministrovi zdravotníctva Vladimírovi) Lengvarskému, ale aj nečinnosti Hegera,“ povedala.

SaS podporuje systémové riešenia, bez nich sa slovenské zdravotníctvo nikam nepohne, tvrdí poslankyňa. Matovičov stabilizačný a náborový príspevok považuje za ďalšiu „atómovku“, teda nesystémové riešenia, ktoré neprešli žiadnym pripomienkovaním či analýzou.

Podľa Bittó Cigánikovej sa dospelo do štádia, kedy akékoľvek riešenie bude stáť o stovky miliónov eur viac, než keby sa prijali včas. „Toto je škoda, ktorú spôsobil Matovič svojím nekonaním,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko