Na hlavný obsah

Znečistený vzduch prispel k predčasnému úmrtiu takmer štvrť milióna Európanov

V porovnaní s vlaňajškom ide o mierny nárast.

Znečistený vzduch prispel k predčasnému úmrtiu takmer štvrť milióna Európanov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Znečistenie vzduchu jemnými prachovými časticami viedlo v roku 2020 k predčasnému úmrtiu 238 000 obyvateľov Európskej únie (EÚ). V noci na štvrtok (24. 11.) na to upozornila Európska agentúra pre životné prostredie (EEA). Informovala o tom agentúra AFP.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny nárast, čo však môže súvisieť aj s ochorením COVID-19.

EEA tiež uvádza, že nadmerné vystavovanie sa oxidu dusičitému, ktoré bolo v roku 2020 vyššie než úroveň odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), spôsobilo predčasnú smrť 49 000 obyvateľov EÚ. Podobne tiež vystavovanie sa časticiam ozónu, pre ktoré v Únii predčasne zomrelo 24 000 osôb.

„Ak porovnáme údaje za roky 2019 a 2020, počet úmrtí vyvolaných časticami PM2,5 narástol, avšak úmrtia spôsobené oxidom dusičitým a ozónom poklesli,“ uviedla agentúra.

Jemné prachové častice PM2,5 štandardne vznikajú ako vedľajší produkt výfukových plynov áut či uhoľných elektrární. Ľahko prenikajú do dýchacieho systému a následne zvyšujú riziko vzniku zápalu priedušiek, astmy či iných respiračných ochorení.

Dodala, že hoci sa koncentrácia PM2,5 znížila, ľudia s pľúcnymi ochoreniami súvisiacimi so znečisteným vzduchom často zomreli v dôsledku nákazy koronavírusom.

EÚ chce do roka 2030 znížiť predčasné úmrtia súvisiace s vystavením sa jemným prachovým časticiam o 55 percent v porovnaní s rokom 2005, pripomína AFP. EEA dodáva, že ak budú tieto úmrtia celkovo klesať takým tempom, cieľ by sa mohol dosiahnuť pred rokom 2030.

Podľa WHO spôsobuje znečistenie vzduchu na celom svete každoročne sedem miliónov úmrtí, podobne ako fajčenie či nesprávna životospráva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet