Na hlavný obsah

Zníženie DPH by uvítal aj gastrosektor a hotelieri

Zníženie sa týka lanoviek, štadiónov, či umelých kúpalísk.

Zníženie DPH by uvítal aj gastrosektor a hotelieri
Letné brigády treba preverovať. Foto: RTVS

Hnutie Sme Rodina predložilo návrh zákona o znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent. Týka sa lanoviek, štadiónov, či umelých kúpalísk. Podľa analytikov je tento krok nepremyslený. Nespokojní sú aj hotelieri či majitelia reštaurácií. Navyše by to znamenalo výpadok pre štátny rozpočet.

Lyžiarske strediská by zmenu DPH privítali. „Určite by nám to pomohlo. Plánovali sme zvyšovať ceny lístkov, ale ak by bola DPH nižšia, možno by zostali staré ceny“. Hovorí Miroslav Šúkola, riaditeľ strediska Lučivná.

Na druhej strane však návrh dostal do pozoru ľudí z gastrosektora a hotelierov. Aj vo Vysokých Tatrách vítajú otvorenie témy zníženia DPH, ale sú zaskočení, prečo sa o tom nediskutuje v rámci všetkých služieb v cestovnom ruchu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zaskočilo nás, prečo len téma lyžovania. Rozhorčené správy prišli okamžite. Verím, že v parlamente budú rozhodovať na základe, kde je tá pomoc naozaj nevyhnutná a esenciálna,“ vyhlásil Martin Novotný, člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovorí, že tieto odvetvia vybrali preto, lebo ide o sektor energeticky náročných služieb – aké ponúkajú hokejové štadióny, aquaparky či spomínané vleky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko